Historijska sekcija JU OŠ „Tojšići“ posjetila zaboravljeni spomenik

Historijska sekcija JU OŠ „Tojšići“ posjetila zaboravljeni spomenik

219
0
SHARE
Foto: E.Sakić

Čanovi Historijske sekcije JU OŠ „Tojšići“ Tojšići sa profesorima historije Ekremom Sakićem, Selmirom Buljubašićem i direktorom škole Nijazom Dukićem posjetili su zaboravljeni spomenik iz Drugog svjetskog rata. Ovaj „zaboravljeni spomenik“ nalazi se u naselju Kikači, tačnije na granici između Kikača i Požarnice, istovremeno na granici i dviju općina Tuzle i Kalesije.

Foto: E.Sakić
Foto: E.Sakić

Spomenik se nalazi pored starog makadamskog puta koji je do 1984. godine bio u funkciji magistralnog puta Tuzla-Zvornik. Zapis na spomeniku otkriva da je isti podignut partizanskom oficiru ILIJI STRUGARU komandiru inžinjerijske čete 38. Divizije te da je poginuo 14.3.1945. godine. Spomenik su podigli radnici Solane datirano sa mjesto, Kreka 1946. godine (?)

Spomenik je oštećen vjerovatno u posljednjem ratu 1992-1995. Jer se nalazio na liniji razgraničenja. Za vrijeme Titove Jugoslavije ovaj spomenik su redovno pohodili udruženja iz Drugog svjetskog rata, učenici iz obližnjih osnovnih škola. Većina onih koji su pohodili ovaj spomenik su i danas živi. Razna boračka udruženja iz Drugog svjetskog rata i danas postoje, ideja antifašizma je i danas živa, ali ovaj spomenik je danas porušen i zaboravljen.

Autor: Ekrem Sakić, prof. 11.4.2014.
(NKP.ba)

POVEZAN SADRŽAJ
Što zapišemo ostaje: „Stara testa“ Tojšići
Derviško mezarje i “Staro Greblje” u Gornjim Dubravama