Hoće li “Afera mamograf”, ali druge donacije u Kalesiji, biti predmet policijske...

Hoće li “Afera mamograf”, ali druge donacije u Kalesiji, biti predmet policijske istrage: Inicijativa o kojoj će se izjašnjavati OV Kalesija!

509
0
SHARE

“Afera mamograf” je proteklih dana izazvala brojne reakcije u Kalesiji, ali i šire.

Podsjećamo, 10. maja je u medijima objavljena informacija da je završena finansijska konstrukcija oko akcije za kupovinu mamografa za kalesijski Dom zdravlja, koju su pokrenuli Polo Grupacija i udruženje “Ženo, majko, sestro…”
Dan kasnije, 11.maja, u zgradi Općine Kalesija je održana Press konferencija na kojoj su sekretar Crvenog križa Kalesija, Safet Šahmanović, i predsjednica udurženja “Nijemi krik”, Hajra Jahić-Bajrić, saopštili da postoji polovan mamograf “na paleti i zapakovan u foliju” namijenjen za DZ u Kalesiji, te da se nalazi u krugu tuzlanskog UKC-a. Kako su rekli, tu je od novembra prošle godine, a riječ je o donaciji koja ja za DZ Kalesija stigla iz Austrije.

Ostala su brojna nerazjašnjena pitanja, pije svega zašto javnost nije informisana ranije, zašto se nalazi u krugu UKC-a, ali svakako da je glavno pitanje ZAŠTO JAVNOST NIJE UPOZNATA O POSTOJANJU MAMOGRAFA ODMAH NAKON POKRETANJA AKCIJE ZA KUPOVINU NOVOG MAMOGRAFA, a ne mjesec i po nakon pokretanja akcije, odnosno nakon što je akcija privedena kraju!?

  • Šahmanović i Jahić-Bajrić tvrde da su znali za (polovni) mamograf od prošle godine, načelnik Džafić tek od 30.aprila ove godine?!

Šahmanović je rekao da je mamograf stigao u novembru prošle godine, dok je Jahić-Bajrić rekla da se udruženje “Nijemi krik” nije uključilo u akciju za kupovinu mamografa zato što su imali saznanja od prošle godine da već postoji mamograf.

S druge strane, načelnik Sead Džafić, koji je bio u prvom redu u “publici”, je nakon brojnih prozivki da je organizator Press konferencije, gostovao na lokalnoj radio stanici, Radio Feral, te rekao da on uopće nije u toj priči, te da je samo osigurao prostorije za održavanje Press konferencije. Također, dodao je da je za mamogrraf saznao na prethodnoj sjednici OV Kalesija, kada je nakon inicijative jednog vijećnika da se Općina uključi u akciju nabavke mamografa dobio nekoliko SMS poruka da mamograf već postoji.
Pored niza logičnih pitanja na koje CK Kalesija, Nijemi Krik, ali i Sead Džafić sa Nezavisnom listom nisu odgovorili, jeste i pitanje koje se, također sasvim logično, nameće nakon gostovanja u radio emisiji; Kako to da su učesnici Pressa saopštili da za mamograf znaju od prošle godine, a načelnik od 30.aprila ove godine?
Naravno, ako je publika bila aktivni sudionik Press konferencije i postavljali pitanja, zašto i načelnik nije postavio pitanje zašto tu informaciju nije dobio prije 30.aprila, odnosno barem nakon što je pokrenuta akcija za kupovinu novog mamografa!?

Nakon pisanja NKP.BA na temu mamografa, uslijedila su brojna saopćenja za javnost, kako od strane organizatora humanitarne akcije za kupovinu mamografa, Polo Grupacija i udruženje “Ženo, majko, sestro…”, zatim od Doma zdravlja koji je demantovao tvrrdnje sekretara CK da je upoznao ovu ustanovu sa postojanjem mamografa, tako i od brojnih politčkih stranaka, koji su postavili niz pitanja, NA KOJE JOŠ UVIJEK NIKO NIJE DAO ODGOVORE.

  • Inicijativa Kluba vijećnika SDP-a: Ispiti slučaj mamograf, ali i druge donacije

Nakon “Afere mamograf”, Klub vijećnika SDP-a u OV Kalesija je za narednu sjednicu Općinskog vijeća uputio vijećničku inicijativu za koje će tražiti izjašnjavanje vijećnika.
Naime, SDP Kalesija traži da Općinsko vijeće i općinski načelnik upute dopis svim nadležnim organima (PU Kalesija, Kantonalno tužilaštvo, SIPA…) da provedu istragu i kontrolu svih pristiglih donacija na području općine Kalesija od 01.01.2014. do 01.05.2017., i informiše Općinsko vijeće o provedenim aktivnostima i eventualnim nepravilnostima i zlopupotrebama.

U obrazloženju svoje inicijatve, Klub vijećnika SDP-a navodi pomenutu “Aferu mamograf”, te da se  saopćenjima povodom ovoga slučaja javile brojne špekulacije za eventalne zloupotrebe prethodnih pristiglih donacija…

Zanimljivo je pomenuti da je u oktobru 2014. godine UNPIK Kalesija (Udruženje Nezavsnih Prrivrednka i Intelektualaca), na čijem čelu se tada nalazio aktuelni načelnik Sead Džafić, tražio od Općine Kalesija da javnosti “objelodani podatke o raspodjeli humanitarne pomoći u Kalesiji”.

Svakako da će biti zanimljivo da li će Sead Džafić dati “zeleno svijetlo” vijećnicima u Nezavisnoj listi da podrže ovu inicijativu, među kojima je i aktuelni predsjednik UNPIK-a, Mensur Hukić.
Svakako da će biti zanimljvo kako će glasati i ostali vijećnici, a odgovor na to pitanje ćemo saznati već u četvtak, 25.maja.

(NKP.ba)