Hoće li građani Kalesije uskoro dobiti izletište i sportsko-rekreativni centar na Spreči:...

Hoće li građani Kalesije uskoro dobiti izletište i sportsko-rekreativni centar na Spreči: Općina godinama obećavala, Sead Džafić krenuo sa realizacijom

3152
0
SHARE

Nakon što je 2014.godine sagradio most na rijeci Spreči nedaleko od centra Kalesije, jer su naselja Gojčin, Jelovo Brdo i Zelina bili odsječeni od ostatka općine, Sead Džafić je postavio temelje za uređenje izletišta i sportsko-rekreativnog centra.

Podsjećamo, općinska vlast u Kalesiji već deceniju obećava uređenje izletiša na ovoj lokaciji, ali se sve završilo samo na obećanjima u mjesecima prije izbora svake parne godine. Svakako treba dodati da je “privremena” deponija nedaleko od ove lokacije kočila realizaciju ovoga projekta, što je rezultiralo da se i izletište i rekreativni centar urade nekoliko kilometara dalje. Izletište “Grabik”, pored naselja Memići, se ispotavilo kao veliki promašaj, pa je samo godinu dana nakon otvaranja bilo u potpunosti zapušteno, a nakon nekoliko godina se pretvorio u pravu malu deponiju.

mostic cuprija spreca 001

Prilikom izgradnje mosta, vlasnik Unis Toka, Sead Džafić, je uredio i korito rijeke Spreče. Nekoliko desetaka metara dalje od mosta napravio je mali otok.
Dvije godine kasnije napravljena je i drvena ćuprija, koja je povezala otok sa desnom obalom.
Cjelokupna ideja i izrada drvene ćuprije je od uposlenika Unis Toka, a ćuprija je “instalirana” prije dva dana, dok se danas uređivao otok, koji je već prvog dana imao veliki broj posjetilaca.
Džafić ističe da ima želju da preko malog otoka spoji obje obale Spreče, ali da je lijeva strana obale privatno vlasništvo, koje će pokušati kupiti kako bi uredio i drugu stranu obale u blizni mosta.

Ovaj mostić, drvena ćuprija, je moj poklon građanima Kalesije. Konačno smo spojili mali otok sa obalom, što je bila želja velikog broja građana koji često prošetaju od Kalesije prema Spreči. Uredili smo i obalu između ćuprije i mosta, i tu planiramo urediti prostor kojim bi privukli veliki broj građana da svoje slobodno vrijeme provode u prirodi, u divnom ambijentu pored Spreče. Općinska vlast godinama obećava izmještanje deponije koja se nalazi nedaleko od rijeke, i to će bi trebalo konačno da se desi. Srećom, pojavile su se i druge općine i pronađeno je zajedničko rješenje, jer u suprotnom sumnjam da bi se deponija ikada izmjestila. Zapravo, ostaje da vidimo hoće li naša općina ispoštovati rokove.” – govori Sead Džafić.

SPRECA zapusteno 01
Zapuštenao korito rijeke Spreče prije nekoliko dana
SPRECA nova cuprija 01
Korito rijeke Spreče nakon radova privatnog preduzeća UNIS TOK Kalesija

Proteklih dana uposlenici Unis Toka su sa mehanizacijom uređivali korito rijeke Spreče, kao i desnu stranu obale. Pored izgradnje ćuprije, uređen je i otok, koji će zasigurno biti omiljena destinacija mnogih građana.

“Kada smo uradili most prije dvije godine, Općina niti u jednom trenutku nije pokazala interesovanje da uredi prostor u blizini mosta, koji je idealan prostor za izletište i sportsko-rekreativni centar. Ovo nije kraj naših radova. Kada Općina ne može, ne zna, ili pak jednostavno neće, ja ću finasirati ovo izletište i sportsko-rekreativni centar” – poručio je Sead Džafić.

— Pogledajte fotografije zabilježene danas (četvtak, 20.06.2016.)


.
(NKP.ba)