PODIJELI

Godinu iza nas, iako bi rado zaboravili, pamtit ćemo mnogo čemu. Globalno će ostati zapamćena kao jedna od najtežih.
Čovječanstvo je u mnogim situacijama pokazalo svoju humanost, ali, nažalost, i u najtežim trenucima ispivale su brojne pokvarenosti u društvu, a jedna od njih je korupcija, rak rana modernog društva. Stiče se dojam – posebno u zemljama poput Bosne i Hercegovine.

  • Krajem 2020. godine, u mjesecu decembru, grupa entuzijasta iz Kalesije je, vođena idejom humanosti, pokrenula udruženje HUK – Humanost Umjesto Korupcije.

“Proteklih godina smo u više navrata pokretali razne akcije prikupljanja pomoći za naše komšije. Nevjerovatno je kada putem interneta saznate da vam neki od komšija treba pomoć. Želio sam da napravimo neki fond, te da uvijek možemo pomoći nekome. Prvobitno sam to zamislio za svoju mjesnu zajednicu Miljanovci, a kada sam ideju podijelio sa FB prijateljima javio mi se veliki broj građana općine Kalesija, ali i naše dijaspore” – govori Sabahudin Pezić, pokretač ideje o osnivanju udruženja ‘HUK’.

Za sada udruženje HUK (Humanost Umjesto Korupcije) broji 50tak članova, koji su dobrovoljno odlučili plaćati mjesečnu članarinu, iz čijeg će fonda biti obradovani oni u stanju potrebe. 
Iz udruženja ističu da žele ostati apolitično udruženje, te da ne žele biti na nekom budžetu.

Već u prvom mjesecu HUK je obišao nekoliko pojedinaca i porodica u stanju potrebe.
U udruženju vele da ne žele fotografijama dovesti z neugodnu situaciju one kojima uruče pomoć, nego je cilj transparentan rad, što je na neki način i u samom nazivu udruženja.

Sve aktivnosti udruženja HUK – Humanost Umjesto Korupcije možete pratiti i putem Facebook stranice,  gdje se možete javiti da postanete član/donator, ili pak da sugerišete na adresu kojoj treba pomoći

  • > Zapratite Facebook stranicu HUK, gdje možete pratiti informacije o aktivnostima udruženja, ali i komunicirati sa članovima udruženja.

(NKP.ba)

PODIJELI