PODIJELI
  • Huso Turić osvojio je zlatnu medalju na Evropskom kupu „Serbia open“ u Beogradu u kickboksingu, a za Interview.ba kaže da je bio neopisiv osjećaj predstaviti Bosnu i Hercegovinu u najljepšem svijetlu jer se napokon isplatio sav trud.

On je inače član Kluba borilačkih sportova „Golden team“ Kalesija, a medalju u Beogradu osvojio je u disciplini kick light i K1, u kategoriji super teška K1 still, +91.

– U finalni meč sam ušao sa željom da se predstavim u što boljem svijetlu, tako da je odluka sudaca u finalnom meču protiv sprskog predstavika bila 0:3, što je značilo moju pobjedu – kaže Turić.

Huso je poznati bh. predstavnik na državnim i međunarodnim takmičenjima, pa je tako osvojio treće mjesto na Evropskom prvenstvu, drugo na Balkanskom prvenstvu, te treće na Svjetskom prvenstvu u kickboksingu.

Priča kako se borilačkim vještinama bavi od šeste godine, dok danas njegov broj treninga zavisi od toga da li nastupa na nekom takmičenju. Tokom priprema, treninzi se odvijaju i dva puta dnevno. Huso objašnjava kako finansijsku podršku ima od roditelja i prijatelja, a simboličnu je dobio i od Općine Kalesija.

– Skrpi se da se nastupi i na ovakvim takmičenjima –objašnjava on.

Njegov trener Senad Osmanović kaže također kaže da je pomoć nekada simbolična, dok se nekada završi samo na riječima, a ove godine je svoju pomoć obećao i načelnik Općine Kalesija.

– Osvojiti medalju na Evropskom prvenstvu je velika stvar, priznat ćete, a osvojiti onu najsjajiju predstavlja vrh zadovoljstva – kaže Osmanović za Interview.ba i dodaje da je cilj održati ovakav nivo, ali sa težnjom za bolja takmičenja.

Dodaje da je pomoć u tom finansijskom smislu nekada iznosila tek 20 posto.

– Umjetnost je iskombinovati sve i pojaviti se na svim tim mjestima gdje smo nastupali širom svijeta –objašnjava on.

On dodaje da su danas mladima u današnje vrijeme zanimljiviji nargila, kafići i zabava, dok druge treninzi privlače zbog zdravog načina života i postignutih rezultata.

– Nema većeg zadovoljstva od rada sa djecom. Jako dugo godina radim kao trener djeci i kao profesor u školi, a svoje rezultate ne bih dao ni za kakav novac. Bit će i novca, ne valja previše. U radu čovjek mora težiti da postigne norme, a rezultati će doći sami –zaključuje Osmanović.

 

(Interview.ba/ NKP.ba)

PODIJELI