PODIJELI

Operacija izbori- Faza 1

U septembru 2020. godine se kroz uzak krug ljudi proširila vijest o dodijeljivanju određenih novčanih sredstava od strane općine. Kao da se radi o bajci, uslovi su više nego povoljni.
Dovoljno je samo da lobirate u narodu, da veličate trenutnu vlast i načelnika, te da na dan izbora obezbijedite određen broj sigurnih glasova.
U tu svrhu glasaču obezbjeđujete prevoz do mjesta glasanja, nakon toga ga vodite na kafu i ćevape gdje mu dajete 30 KM. Ako ne tako, onda 50 KM na ruke. U oba slučaja glasač mora pokazati sliku glasačkog listića, kao dokaz da je ispravno glasao. U ovoj fazi operacije, ciljalo se na ljude koji imaju kontakt sa narodom.

I da ne duljimo dalje, oni koji ne vjeruju u ovo, neka se u općini raspitaju o prošlomjesečnoj dodjeli jednokratne socijalne pomoći velikom broju taksi vozača, radnicima uposlenim na benziskim pumpama itd. Ovdje je važno istaći i to da se onim taksistima koji su odbijali ovakav vid saradnje prijetilo oduzimanjem taksi štanda, mada su se takvi mogli na prste prebrojati.
Ko to danas odbija 2000 maraka?

Operacija izbori- Faza 2

Kupovina predsjednika i članova izborne komisije po izbornim mjestima od stranaka koje u ovoj općini ne posjeduju izborno tijelo.
Iako su se mnogi pratitelji službene stranice općinskog načelnika pitali, otkuda to da se poklanjanje jedne mreže i odbojkaške lopte mora javno objaviti, ipak su to prihvatili kao dobro djelo u namjeri “nek se djeca igraju”.
Ponesen željom da načelnika predstavi u najboljem svjetlu, urednik stranice ovu objavu još uvijek drži na stranici iako se u međuvremenu saznalo da je osoba koja je zaprimila poklon ustvari predsjednik komisije u jednoj izbornoj jedinici. I to, ni više ni manje, nego ispred stranke Čapljina u srcu. Za one koji ne poznaju proceduru brojanja glasova, predsjednik komisije je jedina osoba kojoj je prilikom brojanja glasova dozvoljeno držati hemijsku olovku u ruci.
Isto tako, jedino je ta osoba ovlaštena da dostavi rezultate i glasačke listiće u zgradu općine nakon brojanja. A puno je izbornih jedinica na teritoriji općine u kojima su predsjednici komisije članovi nekih stranki nepoznatih na ovim prostorima. Zaista će biti zanimljivo kada se glasački listići budu naknadno brojali i upoređivali sa biračkim spiskovima. A te će zahtjeve prema CIK-u, neke stranke sigurno uputiti.

Operacija izbori- Faza 3

Obećavanje radnih mjesta i ekspresno zapošljavanje pojedinaca koji mogu biti od koristi prilikom sprovođenja faza 1 i 2.
U ovoj fazi se izdvaja upošljavanje osobe u BKC Kalesija. Sa “Konkursom” i sa “precizizbim” opisom radnog mjesta pa mnogi će reći ništa novo za BKC i njegovog direktora ali ovaj slučaj ima drugačiju pozadinu. Malo je građana ove općine koji se sjećaju izborne krađe u Kikačima od prije nekoliko godina. Nakon što je krađa dokazana, sud je pravosnažno osudio predsjednika i članove te izborne jedinice, te im uz novčanu kaznu zabranio da određeni period učestvuju u obavljanju određenih funkcija. Kako reporteri sa terena javljaju, opis posla novog uposlenika BKC-a, koga i direktor na svojoj privatnoj web-stranici promoviše kao idealnog kandidata za općinsko vijeće jer se isti nalazi na listi vladajuće partije, sastoji se u tome da osobama iz faze 2 ukaze na greske koje su oni kao ekipa počinili prije nekoliko godina pa je njihovo lažiranje rezultata bilo otkriveno.

Operacija izbori- Faza 4
Korona virus

  • Nastavit će se..

P. S.
Građani Kalesije su prije četiri godine pokazali onima koji su noć uoči izbora raznosili aktovke pune novca po naseljima širom općine, kako im to nije dovoljno da pobijede njihovu volju za promjenama. Ovaj put se susreću sa mnogo težim izazovom. Da li će bar onaj, ničim vezan, intelektualni nivo prozrijeti namjere pojedinca pa na izborima iskazati svoj revolt na diktaturu, još uvijek ne znamo.
Da smo izloženi manipulacijama, to svakodnevno vidimo..

  • Piš: EoK, a može bilo ko od vas

(NKP.ba)

PODIJELI