PODIJELI

U okviru programa Kulturne manifestacije „IKRE 2019“, u Gradskoj biblioteci Kalesija održana je javna tribina ”Knjigom protiv zla i zaborava”. Učesnici tribine bili su dr. Selman Selhanović, publicista i novinar Preporoda, i Fuad Kovač, novinar i književnik, te koautor knjige ”Hrvatska republika Herceg-Bosna, agresija i zločin”, najobimnijeg dosadašnjeg rada bh. historijske nauke na ovu temu. Povod za ovu tribinu bila je upravo knjiga Fuada Kovača i Mesuda Here ”Hrvatska republika Herceg-Bosna, agresija i zločin“.

I jedan i drugi učesnik tribine su naglasili da se Bošnjaicma ne smije desiti da zaborave zločine koji su nad njima počinjeni, a to će se najlakše postičći ako se budu pisali i čitale knjige o dešavanjima iz veremena genocida i agresije na BiH.

Fuad Kovač je, kako kaže, ponosan što je prvi primjerak knjige, na zahtjev tužiteljice Karle  Del Ponte (Carla del Ponte), završio u Hagu, gdje je sadržaj knjige  korišten kao dokaz u procesu „Prlić i ostali“, tokom suđenja šestorki čelnika tzv. „Herceg-Bosne“.

Moderator tribine bio je književnik Mehmed Đedović. Nakon tribine i promocije knjige, razgovor je nastavljen uz kahvu i ugodno druženje.

Kulturna manifetacija „IKRE 2019“ završava se 12. novembra, u utorak, kada je na rasporedu književno veče sa Abdulahom Sidranom. Druženje sa Sidranom počinje u 17,00 sati, u sali BKC-a.

tr1
tr2
tr3
tr4

(NKP.ba)

PODIJELI