Invazija bubamara i u Kalesiji: Bubamare iz Azije uvezene zbog prevencije postale...

Invazija bubamara i u Kalesiji: Bubamare iz Azije uvezene zbog prevencije postale agresivne i jedu one “domaće”, ali ulaze i u domove

230
0
SHARE

harlekinske bubamareDugo se “vjerovalo” da bubamara donosi sreću onome kome sleti na ruku. Međutim, proteklih dana ovo sujevjerje ima sve manje pristalica.
Naime, na području Balkana, naročito u BiH i Hrvatskoj, proteklih dana primjetna je invazija Harlekinskih bubamara, koje su prije nekoliko desetaka godina uvezene iz Azije, kao preventivno prirodno rješenje za uništavanje štetočina.
Mogu proždrijeti 200-tinjak uši na dan pa su tako štedjeli na pesticidima. Vrsta se sada nekontrolirano širi Europom.

Nedavno su mediji u Hrvatsjkoj pisali o ovoj nesvakidašnjoj pojavi, a invazija  bubamara u pojedinim dijelovima BiH zabrinjava građane, koji baš nisu zaintersovani da broje tačkice na njihovim leđima nego pokušavaju da zaštite svoje domove od istih.

Prema riječima stručnjaka, niko nije vjerovao da će se tako dobro prilagoditi, a ličinke su toliko agresivne da jedu ličinke domaćih vrsta, a to do sada nije zabilježeno. Stariji će reći da “domaće” bubamare nikada nisu ulazile u kuće, nego se tokom zime skrivaju najčešće u kori drveta.
Sve niže temperature su Harlekisnke bubamare natjerale da potraže  svoje skrovište, pa su ulazi i prozori na kućama u pojednimim naseljima doslovno preplavljeni bubamarama.

Iako je sve veće prisustvo ove vrste bubamara bilo primjetno i proteklih dana na području općine Kalesija, u četvrtak (10.oktobra) je bila prava invazija bubamara u pojedninim naseljima.

“Na stotine bubamara je bilo danas na mojoj kući. Prozor je ostao otvoren pa sam duže od sat vremena skupljala bubamare po kući, a na desetine njih se lijepilo na prozore, kao i na odjeću koja se nalazila ispred kuće” – riječi su jedne zabrinute domaćice, koja je istkla da ne pamti sličan događaj, niti da je neko pričao nešto slično.

Još niko nije izdao upozorenje da je invazija bubamara opasna, odnosno da postoji mogućnost da ove bubamare mogu prenositi neku zaraznu bolest, ali niko od stručnjaka se nije oglasio kako bi to demantovao i smirio (za sada) malu paniku među građanima.
U ljetnim danima se također desila invazija muholikih osa, a građanima nikada nije pojašnjeno o čemu je zaista bila riječ.

(NKP.BA)