Ispred kalesijskog Doma zdravlja studentice Medicinskog fakulteta dijelile letke i anketirale građanke:...

Ispred kalesijskog Doma zdravlja studentice Medicinskog fakulteta dijelile letke i anketirale građanke: STOP raku grlića maternice! (FOTO)

298
0
SHARE

stop raku grlica maternice HUMANITARNA AKCIJA kal 3

U Kalesiji su danas (utorak, 19.januara) realizirane aktivnosti u okviru obilježavanja 10. Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice.
Cilj ovog projekta je podizanje svijesti o karcinomu grlića materice kao preventivnoj mjeri, te poticanje na bolju edukaciju i brigu za zdravlje žena.

STOP RAKU GRLIĆA MATERICE je humanitarna akcija organizovana od strane Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla i u saradnji sa:
Univerzitet u Tuzli, Medicinski fakultet, Akademija dramskih umjetnosti, Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS”, Zavod za javno zdravstvo TK, Ljekarska komora TK, Fakultet za tjelesni odgoj i sport, Vlada TK – Ministarstvo zdravstva, Udruženje ljekara porodične medicine FbiH, PintCom, Ginekološke službe Domova zdravlja TK.

Ispred Doma zdravlja Kalesija studentice Medicinskog fakulteta u Tuzli Ilvana Rabotić, Ajsela Bektić, Azra Husić i Sumeja Ramić su dijelile letke i anketirale građanke Kalesije u svrhu njihovog informisanja o prevenciji ovog malignog oboljenja i važnosti redovnih ginekoloških pregleda.

Na globalnom nivou karcinom grlića materice je drugi karcinom po učestalosti kod žena. Humani papilomavirus (HPV) je glavni uzročnik karcinoma grlića materice. U najvećem broju slučajeva HPV se prenosi seksualnim odnosom i ova infekcija je najčešća u adolescentskoj dobi.

Najznačajniji faktori rizika su rano stupanje u spolne odnose (prije 15. godine života), česta promjena partnera ili odnosi sa muškarcem koji ima veliki broj partnerki, nekorištenje zaštite pri spolnom odnosu (kondom), česte infekcije, spolno prenosive bolesti, neredovni ginekološki pregledi i pušenje.

stop raku grlica maternice HUMANITARNA AKCIJA kal 7

Prema riječima studentice Sumeje Ramić karcinom grlića materice je bolest koja se može spriječiti.
῞Karcinom grlića materice se može spriječiti jer je potrebno više godina da se promijenjene ćelije materice razviju u rak. Dijagnostičke metode poput PAPA testa, testa na HPV, kolposkopije i biopsije omogućavaju rano otkrivanje promjena na grliću i efikasno liječenje. Jako je bitan odlazak ginekologu na redovne ginekološke preglede”- govori Sumeja Ramić.


.
(NKP.ba)