Iz MZ Tojšići pisali Općini Kalesija i općinskom načelniku: Kolektivno iseljenje građana...

Iz MZ Tojšići pisali Općini Kalesija i općinskom načelniku: Kolektivno iseljenje građana Novih Tojšića, ili ćemo tijelima spriječiti aktivnosti u krugu firme CPA

218
0
SHARE

tojsici tojsici

25. januara 2016. godine  na NKP.ba smo objavili pismo mještana Novog Naselja, mjesna zajednica Tojšići, u kojem upozoravaju, kako su naveli, na pogubnost po zdravlje građana koje im nanosi dim i čađ koji proizvodi preduzeće CPA Kartonaža Tojšići.
Kako se navodi u pismu, u neposrednoj blizini ovog poreduzeća proteklih 8 godina je preminulo čak 11 osoba od karcinoma, a mještani osnovano sumnjaju da je jedan od uzročnika i zagađenje koje proizvodi ovo preduzeće.

VEZANA VIJEST
Pismo čitalaca/ Mještani Novog Naselja se žale na dim i čađ koji proizvodi CPA Kartonaža u zimskom periodu: Za 8 godina čak 11 osoba preminulo od karcinoma!? (25.01.2016.)

10. marta 2016. na e-mail adresu našeg portala stigao je Demant CPA Kartožana Tojšići.
CPA u Demantu navodi poštuju zakonom propisane norme kada su u pitanju emisije dimnih plinova, te da se sve može provjeriti u Kantonalnoj upravi za isnpekcijske poslove, koji su donijeli dana 04.03.106. godine o obustavi postupka.
CPA je uz Demant dostavio i Izvještaj o mjerenju zagađajućih materija u zrak Instituta za kvalitet, standardizaciju, i ekologiju TQM d.o.o. Lukavac.

VEZANA VIJEST
Demant CPA na pismo MZ Tojšići, Novo Naselje: “Izvještaj o mjerenju zagađujućih materija u zrak” je potvrdio da poštujemo zakonske norme (10.03.2016.)

 

  • PISMO MZ TOJŠIĆI UPUĆENO OPĆINI KALESIJA I OPĆINSKOM NAČELNIKU, 14.03.2016.

.
13.03.2016. u Tojšićima je održan Zbor građana na kojem se govorilo o aktuelnim problemima u ovoj mjesnoj zajednici.
Dan kasnije (ponedeljak, 14.marta) iz MZ Tojšići je upućeno pismo Općini Kalesija i općinskom načelniku, a pismo potpisuje predsjednik Vijeća mjesne zajednice, Midhat Javrić. Zboru je prisustovalo oko 70% građana nastanjenih u ovom dijelu mjesne zajednice, navodi se u pismu.

Pismo je naslovljeno “Kolektivno iseljenje građana Novih Tojšića”, a u njemu se traži da se što hitnije iznađe lokacija za kolektivno iseljenje građana naselja Novi Tojšići, jer niko nije stao u njihovu zaštitu nakon što su tražili da se zaustavi, kako navode, paljenje svih vrsta plastičnog otpada u kotlovnici preduzeća CPA.

U pismu se upozorava na općinske inspkecijske službe, za koju kažu da neće, ne može, ili pak ne smije, da reaguje na njihove pozive.

Ponovo su podcrtali da je veliki broj osoba u ovom naselju preminuo od kariconoma u vrlo kratkom periodu.
Da se trend mortaliteta ne bi nastavio, mještani traže da budu zaštićeni, ili da im se iznađe nova lokacija uz odgovarajuće obeštećenje preduzeća koje smatraju odgovornim.

Ukoliko se ovaj slučaj ne bude uskoro riješio, mještani u pismu upozoravaju da će biti prinuđeni svojim tijelima zaustaviti sve aktivnosti u krugu CPA.

Također, mještani upozoravaju da CPA želi postaviti tank za plin u blizini porodičnih kuća.
Pored toga navode da i firma POLO, koja se nalazi u neposrednoj blizini CPA, prodaje alkhololna pića te da su na ovom mjetsu redovna narušavanja javnog reda i mira.

“Građani Novih Tojšića navode da nemaju ništa protiv rada pravnih subjekata ali na način kako to nalaže Zakon, i pozitivni propisi za pojedine oblasti rada i djelovanja” – navodi se na kraju pisma.

Mještani traže što hitniji odgovor od Općine u pisanoj formi, o poduzetim mjerama, kako bi o istom upoznali građane.

— Pogledajte komletno pismo MZ Tojšići, koje je upućeno Općini i općinskom načelniku 14.marta 2016. godine.

pismo mz tojsici 1
pismo mz tojsici 2 pecat

.
(NKP.ba)