Izbor Nezavisnih novina: Mirza Teletović i Ivana Ninković sportisti godine

Izbor Nezavisnih novina: Mirza Teletović i Ivana Ninković sportisti godine

496
0
SHARE

 

U organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije Bosne i Hercegovine” večeras je u Sarajevu održan 12. izbor najboljih sportista Bosne i Hercegovine… 

 

 Plivačica Ivana Ninković i košarkaš Mirza Teletović najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2012. godinu.

Osim Teletovića, u uži izbor kandidata za najbolje bh. sportiste ušli su nogometaš Vedad Ibišević i atletičar Kemal Mešić. Ipak, Teletovićev put ka “Eurobasketu 2013” u Sloveniji s bh. reprezentacijom i odlazak u NBA ligaša Brooklyn Netse donijeli su prevagu kapitenu bh. tima.

Zbog klupskih obaveza Teletović nije bio u mogućnosti doputovati u Sarajevu na svečanu manifestaciju, ali se prisutnima obratio putem video poruke.

“Ovo je za mene velika stvar da budem izabran za sportistu godine u BiH. Velika je čast dobiti priznanje koje su dobili sportski velikani poput Edina Džeke ili mog Jablaničanina Hasana Salihamidžića. Nadam se da ću da opravdam ovo priznanje i da ću dostojno predstavljati BiH u svijetu”, kazao je Teletović.

U ženskoj konkurenciji, od tri kandidatkinje među kojima su bili Larisa Cerić (džudo), Emina Hadžiahmetović (stoni tenis) i Ivana Ninković (plivanje), za najbolju je izabrana mlada plivačica PK Olimp iz Banja Luke.

Ninković, iako je joj je svega 17 godina, iza sebe ima veoma uspješnu 2012. godinu. Već je ostvarila san svakog sportiste i nastupila na Olimpijskim igrama u Londonu. No, svoje najveće uspjehe, ali i bh. plivanja u dosadašnjoj historiji ostvarila je na Evropskom prvenstvu u Debrecenu, a potom i na EP u kratkim bazenima u Francuskoj. Ninković je na EP-u u disciplini 50 metara prsno zauzela 12. mjesto, a da može još bolje pokazala je nedavno u kratkim bazenima. Na EP-u u Francuskoj finale u disciplini 50 metara prsno izmaklo joj je za 23 stotinke. Na kraju je zauzela deseto mjesto, što je jedan od najboljih rezultata u historiji bh. plivanja.

Na večerašnjoj ceremoniji u hotelu “Holiday Inn” dodijeljenje su nagrade u još 10 kategorija.

Žiri je za najboljeg trenera izabrao Aleksandra Petrovića, selektora košarkaške reprezentacije BiH. Priznanje za najbolju ekipu otišlo je košarkaškoj reprezentaciji BiH koja se bez većih problema domogla “Eurobasketa 2013”.

Najperspektivniji sportista je Mesud Pezer, bacač kugle AK Čelik iz Zenice, dok je za najperspektivniju sportistkinju u 2012. proglašena Aleksandra Samardžić, džudistkinja Berkovića.

Nagrada za fair-play otišla je u ruke brzoklizača Edina Brankovića, koji je napravio sjajan gest. Svoju sportsku stipendiju u iznosu od 800 američkih dolara mjesečno koju je trebao primati naredne dvije godine ustupio je svojim kolegama, odnosno bh. kandidatima za nastup na zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine. S obzirom da su njegove pripreme zbog povrede prolongirane, Branković je smatrao da su ta finansijska sredstva trenutno potrebnija drugim bh. sportistima.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci s osvojenim zlatom na Paraolimpijskim igrama u Londonu ponovo je bila bez konkurencije u izboru za najbolju ekipu u sportu za osobe s invaliditetom dok je najbolja sportistkinja toj kategoriji atletičarka Sanela Redžić, koja je na POI u Londonu osvojila četvrto mjestu u bacanju kugle.

Nagrada za životno djelo ove godine otišla je u ruke Mirka Petričevića, čovjeku koji je gotovo cijeli svoj život posvetio gimnastici i radu s mladima. Posthumno nagradu za životno djelo dobio je i Ivan Mioč, priznati nogometni radnik iz Sarajeva.

Nagrada publike o kojoj su odlučivali posjetioci portala www.nezavisne.com ove godine otišla je u ruke atletičarke Biljane Cvijanović.

Manifestacija je i ove, kao i prethodnih godina, održana pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, odnosno predsjedavajućeg Nebojše Radmanovića te uz podršku Ministarstva civilnih poslova i partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH. Ove godine na čelu stručnog žirija bio je legenda bh. nogometa Ivica Osim.