PODIJELI

Bliže se Lokalni izbori u našoj državi, iako se o njima, zbog situacije sa koronom, najmanje priča.
Ekonomsko stanje stanovništva je svakim danom sve teže, krediti i zaduženja su sve veći i ne čudi to što se politički faktori u našoj zemlji, u javnosti, sporo pripremaju za predizbornu kampanju.

Svima je jasno da su ogromni bilbordi i plakate u ovo doba, suvišno bacanje para te da je taj novac pametnije iskoristiti (da budemo otvoreni) za kupovinu glasova. To je zasigurno ono što će obilježiti ove izbore.
Nagli trošak veće količine novca zbog pojave pandemije, kod većine stanovništva je izazvao poveću prazninu u novčaniku, a pojavom drugog vala korona virusa ta praznina, umjesto da se popuni, još više se povećala.

Veliki fokus medija na uslove prilikom prelaska granice, ogroman broj lažnih vijesti kojima se pune glave bosanske dijaspore, izvještaji o velikom broju oboljelih, uveliko je uticao na to da mnogi naši dijasporci odluče da ovogodišnji odmor ne provedu u domovini, i time jos više  pogoršao ekonomsku situaciju u našoj zemlji.

Zbog toga je sigurno da će i mnogi politički subjekti u našoj zemlji svoju predizbornu kampanju započeti malo drugačije. Po pretpostavkama nekih, koji prate svakodnevna zbivanja, ovo će u mnogim strankama biti kampanja jeftinih paketa i “cvaje za glas” na dan izbora.
Koliko će biti u pravu, ostaje da vidimo.

Kada je u pitanju Kalesija, polahko ali sigurno, formiraju se liste i zauzimaju položaji za zvanični početak predizborne kampanje. Pokušaja onih klasičnih okupljanja i predizbornih  skupova će zasigurno biti ali će to u startu biti proglašeno kao neodgovorno ponašanje zbog pandemije, tako da su kao takvi već unaprijed osuđenu na propast.

Četiri godine vlasti S.Dž. u Kalesiji, poznate kao Ledeno doba, i u tom periodu od kapitalnog značaja za Općinu nije urađeno, su na izmaku.
Po lošem ponašanju vlasti, zbog čega se pričalo izvan granica Općine, ostat će upamćene po tome što se objavljivalo i slikalo svako dodjeljivanje plate, po mizeriji kojoj su majke porodilje bile izložene kada su morale doći na slikanje iako im novac za novorođenče biva uplaćen na bankovni račun, itd itd…

Srećom, reakcije opozicije i nekih građana koji su u tome, pored humanosti spazili i poniženje građana prekinule su takav vid samopromocije.
Sigurno je da ćemo u predizbornoj kampanji čuti još mnogo toga o trenutnoj vlasti, tako da ovdje podvlačimi crtu..

Helem, što se tiče startnih pozicija, kao i uvijek, sa najbolje pozicije startaju oni koji su na vlasti. Otvoren pristup budžetskom novcu kojeg se kroz različite, često preskupe projekte, odvajalo za ovu priliku daje i najbolje šanse da se i naredne četiri godine ostane na vlasti. Ako tome dodamo činjenicu da se kroz ove četiri godine kitilo tuđim perjem, promovisalo i slikalo kad god se utroši i jedna marka budžetskog novca, a sve to na način “sve ovo ja”, dolazimo do situacije da ih, naročito poslije 20 godina vladavine “onih” mnogi vide kao pravo osvježenje na kalesijskoj politčkoj sceni.

Najjači kao pozicija, nula kao opozicija, kalesijska SDA još uvijek tumara u mraku lavirinta u koji su upali kada su izgubili vlast u Kalesiji. U ono doba, ubijeđenu u pobjedu svog kandidata, veoma malo pozornosti su obratili na kampanju a puno više raspodjeli pozicija nakon izbora, što im se, kao sto svi znamo, obilo o glavu.
Navikli da vladaju, kao opozicija se ni po čemu značajnom nisu istakli, nego već četiri godine nastoje posložiti svoje redove.
Iako svjesni da su politički potroseni “stara garda” ne želi popustiti pred naletom mladih naraštaja, koji opet nemaju snage da preuzmu kormilo stranke i jednom zauvijek se obračunaju sa onima koji su stranku, u očima naroda, srozali na dno.
Iz tog razloga, politički djeluju neozbiljno i teško da će uspjeti konsolidovati svoje redove, te ozbiljno ući u ovu kampanju.

Nakon dugo godina opozicije, kalesijski SDP je zadnje četiri godine bio u poziciji. Dovoljan broj vijećnika u Općinskok vijeću svo vrijeme je bio ozbiljna protuteža stabilnosti većine, i to je vidljivo po svim ovim projektima koji su se do sada, a i trenutno se, izvode u Tojšićima. Svi znamo kako se prijašnja vlast odnosila prema tom dijelu Općine, i jasno je od koga trenutno dolaze ovako drastične promjene. Ono što je sigurno, shvatili su da kao konstruktivna pozicija mogu da urade puno više za dobrobit građana i da će i u budućnosti tražiti partnera za formiranje većine. Ipak, oni se ravnaju po instrukcijama centrale tako da neke samoinicijativne poteze od njih ne možemo očekivatu.

Što se tiče ostalih stranaka i nacionalnih manjina, jos uvijek je nejasno ko će i na kojoj listi se pojaviti.
BPS, DF, PDA, GDS, SDU, Turci i hajduci, svi su u opticaju.

Ono sto je zanimljivo i privlači pažnju su tri vijećnika koji su u ovom mandatu promijenili nekoliko stranaka.
Zbog principa i stavova koji nisu dobrodošli u strankama gdje se ne uvažava lično mišljenje, kao ni u strankama gdje vođa kaže kada ćeš podići ruku, na kraju su se skrasili u stranci Narod i Pravda.
Iako mlada, u ovom dijelu zemlje, doskora nepoznata stranka zbog svog programa rada veoma je privlačna omladini i mladima. Neopterećeni težinom “staža u stranci”, koju mladi u drugim strankama itekako osjećaju i trpe, u startu nudeći jednakost svakom članu već sada imaju ono što drugi nemaju – mogućnost da svaki novi član, svojim kvalifikacijama i obrazovanjem, sam pronađe svoje mjesto u stranci, uz nesebičnu potporu ostalih članova, veoma je privlačna mnogima.
Organizacija koja uvažava pojedinca, nudi mu jednakost i promovše jedinstvo svih članova je nešto što treba Kalesiji. Posebno mladima, jer im pruža mogućnost da se uključe u lokalnu politiku i sami rješavaju svoje probleme i naravno, ukazuju na njih.

Pred nama je, i uskoro počinje, predizborna kampanja.
I ona kao i izbori, u doba korone…

Piše: E.S.
(NKP.ba)

PODIJELI