“Izborna jedinica smrti”: Mirsad Kukić osvojio 22.000 glasova, Rasim Omerović tri puta...

“Izborna jedinica smrti”: Mirsad Kukić osvojio 22.000 glasova, Rasim Omerović tri puta manje

389
0
SHARE
UNISTENI PLAKATI MIRSAD KUKIC KALESIJA
Svi plakati sa likom Mirsada Kukića su uništeni u Kalesiji

Slično fudbalskoj Ligi prvaka Evrope, u kojoj su povremeno neke grupe zbog više jakih ekipa nazivane “grupama smrti”, neki su Izbornu jedinicu 4 za Zastupnički dom Federalnog parlamenta zbog zvučnih političkih imena nazvali “izbornom jedinicom smrti”, piše portal Zeman-Kalesija.ba.
U ovoj izbornoj jedinici, koja obuhvata opštine: Banovići, Kladanj, Živinice, Kalesija, Sapna i Teočak, na stranačkim listama našli su se aktuelni i bivši načelnici opština, ministri, poslanici, direktori i druga poznata imena.

Prema preliminarnim rezultatima Stranka demokratske akcije (SDA) upravo na ovoj izbornoj jedinici odnijela je možda i najubjedljiviju pobjedu, za 93,69 % obrađenih glasova osvojila je 48,72 % glasova, najbliža je SDP sa 13,04%, zatim SBB sa 10,24 %, Demokratska fronta 8,81 %, Stranka za BiH 8,28 % itd. Gotovo je sigurno da je SDA u ovoj izbornoj jedinici osvojila 2 poslanička mandata, a očekuje se da po jedan mandat dobiju SDP i SBB.

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima na listi SDA u ovoj izbornoj jedinici Mirsad Kukić je dobio preko 22 hiljade glasova, slijedi Elzina Pirić iz Banovića sa oko 14500 glasova, zatim Began Muhić iz Živinica sa oko 7500 glasova, Rasim Omerović iz Kalesije sa oko 7000 glasova (4.367 glasova iz općine Kalesija)…
Bolji poznavaoci prilika ovako nadmoćnu pobjedu dovode u vezu sa činjenicom da se na njoj nalazio Mirsad Kukić, predsjednik SDA Banovići, koja upravo zahvaljujući njemu važi za najbolje organizovanu opštinsku organizacija u okviru SDA BiH.

Samo tako se donekle može objasniti da je osvojio 3 puta više glasova od Begana Muhića iz Živinica i Rasima Omerovića iz Kalesije, iako obojica imaju daleko brojnije opštinske organizacije iza sebe. I u Živinicama i u Kalesiji Mirsad Kukić je dobio velik broj glasova, u Kalesiji njegovim protivnicima nije pomoglo ni predizborno uništavanje Kukićevih plakata.

Ipak, nekim od gubitnika iz ove izborne jedinice za utjehu ostaju kompenzacioni mandati, koji su u narodu sve poznatiji kao poklonjeni ili “gajret” mandati, piše portal Zeman-Kalesija.ba.

(NKP.ba)