PODIJELI

Avion iz Finske sa 65 građana Bosne i Hercegovine jučer poslije podne je sletio na Sarajevski aerodrom.
Čarter-letom na liniji Ouolu – Sarajevo, građani naše zemlje koji su prvo u Švedskoj, a zatim u Finskoj, još prije pola godine pokušali dobiti azil, vraćeni su u svoju domovinu.

Među velikim brojem bh. građana koji su pokušali dobiti azil u zemljama Skandinavije, najveći broj su činili građani iz općina Sapna i Kalesija.
Nakon nekoliko mjeseci, koje su neki proveli u izuzetno teškim uslovima, a neki pak u solidnim smještajima, skoro svi su već deportovani u BiH, a i oni koji se još tamo nalaze bi se uskoro mogli vratiti svojim kućama.

I u ovoj turi deportovanih građana najveći broj čine građani Kalesije i Sapne.

Među 65 putnika nalazila se i jednomjsečna Lamija M., čiji roditelji su proteklih pet mjeseci proveli u Švedskoj, a zatim i u Finskoj. Mala Lamija ima rodni list iz Finske, a ostala prava njeni roditelji, inače nastanjeni u Kalesiji, će potražiti u Ambasadi Finske u BiH.
U razgovoru za naš portal, Lamijini roditelji su istakli da nakon deportovanja nisu dobili zabranu ulaska u zemlje Šengena, a u narednom periodu će pokušati ono što im ranije nije uspjevalo – pronaći posao u Kalesiji.

— NKP će uskoro napraviti i priču o kaleisjcima koji su odlučili potražiti azil u zemljama Europe, zašto su se odlučili na taj potez, i šta očekuju u budućnosti.

 

A.K.

Pratitite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

PODIJELI