Kad si savjetnik/mentor općinskog načelnika, možeš kako hoćeš: Da li bi Vama...

Kad si savjetnik/mentor općinskog načelnika, možeš kako hoćeš: Da li bi Vama smetalo da neko uđe na vaš posjed i bez pitanja izvodi radove?!

2077
0
SHARE

Kršenje zakona u BiH nije ništa novo, ali kada zakon krše oni koji su nadležni da ga provode, pa čak i godinama karijeru grade sa pričom protiv onih koji, prema njemu, krše zakone, svakako dobija neku novu dimenziju.
Fikret Suljkanović, aktuelni savjtnik općinskog načelnika iz Kalesije, Seada Džafića, je proteklih dana uzurpirao tuđu imenovinu, a radove na istoj je izvodio bez znanja vlasnika imanja, kao i bez dozvola od nadležnih općinskih službi.

  • Ko je Fikret Suljkanović, savjetnik/politički mentor općinskog načelnika Kalesije?!

Fikret Suljkanović je od ratnih dešavanja, pa sve do današnjeg dana, bio u općinskim strukturama vlasti. Prilagođavao se svakoj vlasti, a često je simpatije javnosti ubirao kritikovanjem “nečega”, nikada ne navodeći koga kritikuje.
Nakon što je iskoristio SDA i došao do granice kada više jednostavno ne može, bio je među prvima u Kalesiji koji su prije nekoliko godina dali podršku političkom izletu Fahrudina Radončića i njegovog SBB-a.
U SDA-u se godinama nametao pored iskusnih u politici, pa je još jedan ulazak u Općinsko vijeće Kaleesija preko pleća mladih članova SBB-a bio rutinski zadatak za Suljkanovića.
Na proteklim izborima je bio kandidat Nezavisne liste – Sead Džafić za OV Kalesija. Mandat vijećnika je izborio u “foto finišu”, kada je doslovno jedan glas mogao odlučiti da li će “bonus” mandat dobiti NL SDž ili pak SBiH.
Suljkanović se veoma brzo nametnuo kao lider NL i mentor novog načelnika općine Kalesija, zbog čega se, pričaju poznavaoci prilika u Kalesiji, od novog načelnika udaljlilo mnošvo osoba koje su mu davale podršku.
Njegov mandat vijećnika je trajao veoma kratko, samo jednu sjednicu, a onda se odrekao mandata u korist još jednog radnika načelnikove firme, koji je po broju glasova bio naredni na listi, te postaje savjetnik općinskog načelnika.

Fikret Suljkanović i Sead Džafić

Sead Džafić, koji je, za razliku od svojih prethodnika, imao odličnu “startnu poziciju”, prije svega zbog činjenice da je SDA izgubila povjerenje a SDP godinama pokazivao da ne može dobaciti više od kontriranja SDA-u, počinje praviti poteze, očigledno dirigovane od Suljkanovića, sa kojima je pokazo da su obećane promjene bile samo dio predizborne retorike.
Čak i oni koji bi imali najbolju namjeru razgovarati i rješavati probleme sa općinskim načelnikom, naišli bi na otpor Suljkanovića, koji se nametnuo kao zaštitnik načelnika, te jedini koji mu, kao, želi dobro, dok svi ostali načelniku, kao neiskusnom političaru, žele podmetnuti nešto.
U cijeloj toj priči, koja traje već mjesecima, zaslugom “zaštitinika”, općinskom načelniku su od strane građana fakturisane brojne stvari za koje općinski načelnik možda i ne zna.

Podaci govore da je nelegalnim radnjama je bio sklon i van politike. Početkom ovog stoljeća je bio direktor Poreske uprave u Kalesiji. Toga se mogu sjetiti oni koji su tada pratili dešavanja u Kalesiji, jer je upravo Suljkanović bio česta tema Federalne televizije. U Kalesiji postoji i priča kako se Federalna televizija i skinula sa leđa Suljkanovića, koja ne ide na čast nekolicini Kalesijaca.
Srećom, ostao je tekst iz “Oslobođenja” pod naslovom “Fikret i Himzo” (ili “Policija naša … nakardna”), a do teksta je najlakše doći u digitalnoj formi pohranjenoj na Forumu portala Klix.ba (nekdašnji Sarajevo-x.com).

Nedavno je i na e-mail adresu našeg portala došlo pismo sa veoma nezgodnim sadržajem, u kojem se, kao u filmskom scenariju, opisuje kako je Fikret Suljkanović vršio pljačku “Kaltexa”, preduzeća koje je u vlasništvu BINGO DOO, a prije toga je upravo bilo privatizovano od strane Suljkanovića.
O Suljkanovićevom razlazu sa vlasnikom najvećeg trgovinskog lanca u BiH, Bingo doo, se već odavno priča u Kalesiji, ali baš i kao e-mail koji smo dobili – svi žele ostati anonimni.
Čini se da zaplijenjena oprema Federalne televizije od strane Suljkanovića, sa početka ovoga stoljeća, još uvijek odzvanja u podsvjesti ljudi, koji se očigledno plaše reći nešto kontra Suljkanovića.
Znaju to i mladi članovi SBB-a od prije nekoliko godina, kada im je na sastanke donosio i…
Uh, mnogo nezgodnih tema se veže uz ime Fikreta Suljkanovića.

Uvod “Ko je Fikret Suljkanović” je bio potreban kako bi lakše razumjeli naredne rečenice…

  • Upao na tuđi posjed i započeo radove: Vlasnici objekta ne znaju ništa!?

Kasim Selimović je jedan od dioničara/suvlasnika “Trgovina na veliko i malo” doo Kalesija, prijeratnog giganta, čija se zgrada nalazi na izlazu iz Kalesije prema Zvorniku.
Riječ je o zgradi koja se nalazi između kruga fabrike “Plastikal” i lokacije gdje proteklih godina bivaju parkirani autobusi GSP-a Tuzla, odnosno prije skretanja sa naselje Olanovica.
Riječ je o ruševnoj jednospratnoj zgradi, koja je, iako u očajnom stanju, imala svoje vlasnike.

U taj posjed je proteklih, otprilike, mjesec dana ušao Fikret Suljkanović i počeo sa radovima na istoj.

Prije dva dana kontaktirao nas je Kasim Selimović, poznati privrednik iz Kalesije, inače vlasnik “Piemonte” doo i Mesne industrije “Vip” koja izvozi za Tursku, sa pitanjem da li smo i dalje ostali pri svojim stavovima da na portalu objavljujemo teme koje ne smiju drugi objaviti.
“Ako su tačne informacije, i ako ćete dati vašu izjavu, rado ćemo objaviti, bez obzira ko je tema” – odgovorili smo.

Kasim Selimović nas je prvo upitao da li znamo da se vrše nekakvi radovi na zgradi na izlazu iz Kalesije, a nakon kratkog nersporzuma, prije svega zbog činjenice da nismo znali da je i Selimović jedan od suvlasnika, rekli smo da se radovi na istoj odvijaju u proteklih 20-30 dana, a možda i duže.
Selimović je tada postavio pitanje; Kako neko može ući u tuđi posjed i izvoditi radove, a da vlasnici, pa čak ni direktor preduzeća, nemaju te informacije?

Naime, Kasim Selimović, iako jedan od dioničara “Trgovina na veliko i malo” doo Kalesija, nije imao pojma da je neko počeo sa radovima na zgradi.
Da stvar bude gora, o slučaju ne znaju niti ostali članovi Skupštine.
Barem tako tvrde.

U ponedjeljak (17.07.2017.) je održana Skupština društva, na kojoj se našla Odluka o prodaji navedene nekretnine.

Skupština društva održana 17.07.2017.: Radovi na objektu koji se prodaje traju već mjesec dana, bez znanja vlasnika

Nakon što je Kasim Selimović saznao da se već uveliko vrše radovi na pomenutoj zgradi, koja se navodno tek treba da proda, tražio je odgovor od ostalih članova Skupštine da li su znali da se radovi već odavno obavljaju na njihovoj imovini.
Čak ni direktor firme nema informacije ko je izvođač radova, niti po čijem nalogu se vrši izvođenje radova.

  • Selimović sumnja u rad općinskih službi koje su pod palicom načelnika i njegovog savjetnika

“Zbog poslovnih obaveza nisam bio tu. Na Skupštini društva se o prodaji govorilo kao da niko ne zna da se radovi već odavno izvode. Kao da smo vi proteklih mjeseci proveli daleko od Kalesije, ili čak van granic naše države. Ne mogu da shvatim da prodajemo nekom nešto 17.jula, a neko je na našem posjedu već mjesec dana. I niko kao ne zna o tome.
Fikret Suljkanović, koji je eto i savjetnik općinskog načelnika, stalno poziva na poštivanje zakona, a upravo je on nebrojeno puta prekšrio zakon.
Evo, pitam, da li bi Vama smetal da neko uđe na vaš toposjed i bez pitanja izvodi radove” – govori Kasim Selimović.

Selimović je dan kasnije otišao u zgradu Općine Kalesija i podnio HITAN Zahtjev za izlazak na teren građevinskog inspektora.

Kasim Selimović: Odlučio javno progovoriti o radnjama Fikreta Suljkanovića

“Tražio sam hitan izlazak na teren, jer je neko izvodio radove na imovini koja je i u mom vlasništvu. Rekli su mi da ima dosta prijava i da su inspektori zauzeti, te da će izaći sutra. Sutradan sam ponovo zvao, i ponovo su rekli da su zauzeti. Evo i danas sam nazvao šefa Službe, koji mi kaže da su jučer bili na terenu u Dubnici. Pitao sam kako je to prioritet u odnosu na moju prijavu, rekao mi je da o tome načelnik odlučuje.
Ja čak sumnjam da će izaći na teren, jer inspektore sada neko može poslati i na godišnji odmor” – govori Kasim Selimović.

  • Do trenutka objave ovoga teksta, petak (21.juli) nešto prije podne, niko nije izašao na teren, iako se radi o Zahtjevu koji je okarakterisan kao “HITNO”.

Jučer smo kontaktirali i građevinskog inspektora u Kalesiji, koji nam je rekao da ima mnogo Zahtjeva, pogotovo zbog prisustva velikog broja dijasporaca. Na pitanje da li su svi hitni i značajni kao ovaj, dobili smo odgovor da svako svoj zahtjev smatra hitnim.

  • Nema dozvole: Naveo da restauriše objekat, a pravi stepenice koje sugerišu da će podizati još jedan sprat!?

Pored činjenice da je Fikret Suljkanović upao na tuđu posjed i izvodio radove bez dozvole vlasnika, nezvanično saznajemo da je on svoju investiciju “protokolisao” kao restauracija oronulog objekta, za šta mu, kako nam kaže naš izvor, nisu trebale dozvole od nadležih općinskih službi.
Da se ne radi o restauraciji (obnovi, popravci) postojećeg objekta, može se utvrditi čak iz automobila sa magistralnog puta.
Naime, nakon što je skinut krov koji je bio u ruševnom stanju, pored objekta, za koji svakako treba reći da nije ugrožavao ničiju sigurnost jer se nalazi u ograđenom privatnom prostoru, (dakle van gabarita postojećeg objekta) se prave široke stepenice, što govori da, vjerovatno, planira podizati još jedan sprat.
Za to bi svakako trebale dozvole od nadležnih općinskih organa.

Sa pozicije na kojoj se Fikret Suljkanović sada nalazi, te prethodno nabrojanih “osobina”, ne sumnjamo da će te dozvole i dobiti.

Postavlja se pitanje: Važi li Zakon za sve?!

To pitanje svakako treba postaviti onima koji protekl dvije decenije pozivaju na poštivanje Zakona i redovno prozivaju “neke” koji krše Zakon.
Na prvoj sjednici OV Kalesija u aktuelnom sazivu je čak rekao da proteklih 10 godina niko nije zaposlen u javnom sektoru u skladu sa Zakonom. Nekoliko sedmica kasnije je upravo on zaposlen u javnom sektoru.
A evo kako i koliko poštuje Zakon(e).

Šta Fikret Suljkanović planira otvoriti u objektu koji “restauriše”, je također tema o kojoj se u Kalesiji samo šapuće.
Neki vele da će na trenutnoj poziciji biti dok ne zavšri objekat i otvori (…), a nako toga mu neće trebati niti načelnik, kao što mu nisu trebali i prethodni.

  • Ovu temu ćemo svakako pratiti i u narednom periodu, kao i gore pomenute informacije koje smo dobili od osoba koje žele ostati anonimne, što nam svakako otežava pisanje.
    Primjer Kasima Selimovića pokazuje da se može i javno govoriti o problemima i nepoštivanju zakona, bez obzira o kome se radi.
    Vi nam možete pisati na e-mail; redakcija.nkp@gmail.com.

(NKP.b)