PODIJELI

JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija, u saradnji sa Savezom bošnjačkih nevladinih organizacija, prigodnim kulturnim programom obilježit će 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. 

Tim povodom, 11. jula, sa početkom u 18.30 sati, održat će se promocija knjige „Srebrenička tragedija – Poslije smrti civilizacije” autora Mensur Pavica, a prikazat će se i dokumentarno-igrani film „Nana Fata – bosanska heroina.

O knjizi „Srebrenička tragedija – Poslije smrti civilizacije”, osim autora Mensura Pavice, govorit će još i mr. Amela Delić, mr. Mirela Karahasanović i mr. Naida Ljuma.

pavica

“Srebrenička Tragedija” filozofska je drama koja postavlja pitanje da li je ljudska civilizacija preživjela genocid u Srebrenici, ili su tim genocidom negirani svi civilizacijski principi. Knjiga kroz dijalog između jednog mrtvog bezimenog Srebreničanina, jedne od žrtava genocida u Srebrenici, i svih relevantnih sugovornika iz ljudske povijesti, tematizira to pitanje i pesimistično odgovara sa jednim odlučnim NE, civilizacija nije preživjela, ona je mrtva za sva vremena.

Film „Nana Fata – bosanska heroina“ urađen je u organizaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija, a autor filma, režiser i producent je Enes Hotić. Film govori o višegodišnjoj herojskoj bori nane Fate Orlović da ukloni iz svoje avlije bespravno sagrađenu crkvu. Film je izuzetno zanimljiv i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Ulaz je besplatan.

nana

(NKP.ba)

(NKP.ba)

PODIJELI