PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

akcija_posudi_mi_noguSvake godine medijske izvještaje u našoj državi pune informacije o broju stradalih od mina, te o onima koji više nisu među živima. Akcija koju provodi NO „Inicijativa preživjelih od mina“ prije nekoliko dana u Kalesiji je održala predavanje o ovom problemu, a edukovali su mlade o tome da ne smiju uklanjati oznake o minskim poljima. Na taj način smatraju u ovoj organizaciji ugrožavaju živote mnogih. Edukativno predavanje je održano u Osnovnoj školi Gojčin.

Ova organizacija provodi akciju pod nazivom „posudi mi svoju nogu“ koja će u aprilu biti realizirana u oko 70 zemalja svijeta. Kako je za NKP potvrđeno iz ORVI Kalesija, ova akcija je dobro došla u ovoj općini u kojoj je veliki dio površina već očišćen od ovih „tihih ubicva“ kako ih mnogi nazivaju.

U predavanjima te provedbi ove akcije učestvovao je sam koordinator ove organizacije  Aladin Mujačić koji je Kalesiji u više navrata pomagao te Hazim Halilović savjetnik načelnika, Fikret Križevac ispred Civilne zaštite, Safet Šahmanović predstavnik Crvenog križa, Avdić Mumin i Ferid Smajić-Kockar ispred ORVI Kalesija, Suljo Javrić predstavnik porodica šehida kao i Fadil Smajlović iz Udruženja „Osmijeh nade“.

“Ovom akcijom mi se solidarišemo sa onima koji su stradali od mina. Jedan dan možemo dozvoliti da oni budu u centru pažnje. Vjerujte mene boli činjenica da neki ne poštuju te ljude koji su nogu izgubili u ratu, ne poštuju ih na ulici”, kazao je Mumin Avdić iz ORVI Kalesija.

On ističe da ovo predavanje koje je održano u Gojčinu ima za cilj da mladi spoznaju opasnost od mina, a njih zanima čak i onaj podatak kako i koga mogu pozvati ako se nađu blizu minskog polja pa smo im i to pojasnili ističe Avdić.

 

(NKP kalesijski.com)

PODIJELI