PODIJELI

I u Kalesiji će se 20. februara obilježiti Dan Preporoda. Naime, ‘Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ temeljna je i najstarija danas postojeća kulturna ustanova Bošnjaka, s tradicijom dugom više od jednog stoljeća, i suštinski ima karakter bošnjačke kulturne matice.

Historija „Preporoda“ počinje 20. februara 1903. godine osnivanjem kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „Gajret”, društva za potpomaganje muslimanskih učenika i studenata, čiji je jedan od osnivača i prvi predsjednik bio dr. Safvet-beg Bašagić. 19. oktobra 1924. godine u prostorijama Jugoslavenskog muslimanskog kluba u Sarajevu, bivšoj kiraethani (čitaonici) na Bentbaši, na istom mjestu gdje je 1903. formiran „Gajret”, održana je osnivačka skupština „Narodne uzdanice”, drugog ključno važnog muslimanskog kulturno-prosvjetnog društva koje čini preteču i zvaničnog pravnog prethodnika današnjeg „Preporoda“.

Tim povodom, JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, u saradnji sa BZK „Preporod“ Kalesija, će 20. februara, sa početkom u 16,00 sati, organizovati promociju romana „Put znaš“ Meše Đedovića i „Udovike zemlje“ Fajke Kadrića. Oba ova romana je nagradila Fondacija za izdavaštvo BiH.

U programu će učestvovati i GKUD „Halisije“ i oznati izvođač sevdalinki Esad Hodžić.

(NKP.ba)

PODIJELI