Kalesija i ove godine domaćin AKOL lige: Peta sezona prve i jedine...

Kalesija i ove godine domaćin AKOL lige: Peta sezona prve i jedine amaterske košarkaške lige u BiH

442
0
SHARE

AKOL IV SEZONA zajednicka

U Kalesiji će 12. juna krenuti peta sezona AKOL lige.
Riječ je o prvom i jedinom amaterskom košarkaškom takmičenju koje se već šest godina igra bez prekida i okuplja ekipe iz Tuzlanskog kantona. To je zapravo projekat četiri košarkaška zaljubljenika iz Kalesije koji su iz godine u godinu, okupljali ekipe, tražili sponzore i podizali kvalitet takmičenja do onog momenta kada bi se moglo nazvati profesionalnim.

VEZANA VIJEST
Završena četvrta sezona AKOL lige: NKP Kalesija najbolja amaterska košarkaška ekipa u BiH (02.08.2015.)

Naime, AKOL je za sada jedino amatersko košarkaško takmičenje koje vodi urednu statistiku, snima i putem interneta emituje mečeve ekipa te dodjeljuje individualne nagrade po učinku. Naravno, da vode računa o svemu svjedoče i nazivi nagrada. Tako, pehar za najboljeg skakača nosi ime Edina Salaharevića, nekadašnje nade tuzlanske Slobode i bosanske košarke uopće te Jasmina Hodžića, kalesijske sportske legende.
I ove godine, planirano je učešće deset ekipa. Sve utakmice će se igrati u MSŠ Kalesija, koja je prijatelj ove lige još od njenog osnivanja, kao i Sportski savez Kalesija. Sama liga je samofinansirajuća uz dodatak nekoliko sponzora koji se mijenjaju iz sezone u sezonu. Prošle godine, značaj AKOL-a za Kalesiju i kanton, prepoznala je i matična općina uz već standardnu pomoć KK Bosna i MZ Kalesija centar. Organizatori lige su uvijek otvoreni za saradnju i pomoć , što često naglšavaju tokom sezone.

Prva, eksperimentalna sezona, brojala je samo osam ekipa iz općine Kalesija. Već u narednoj sezoni, uključile su se ekipe iz Tuzle i Živinica a prošle godine pristigli su momci iz Srebrenika.
Interes su pokazale ekipe iz Sarajeva, Zenice i Zvornika ali zbog udaljenosti nije im se baš isplatilo dolaziti. No i to će se promjeniti ove sezone. Ali, otom potom.

U IV sezoni AKOL lige učestovalo 10 ekipa iz 4 Općine TK
U IV sezoni AKOL lige učestovalo 10 ekipa iz 4 Općine TK

Ove godine, odabrana selekcija AKOL-a je takođe igrala prijateljsku utakmicu sa amaterskom košarkaškom ligom iz Niša.
Zbog toga, će kao domaćini uzvratiti All – Star utakmicom u kojoj će se najbolji igrači domaće lige okušati protiv sportskih prijatelja iz Srbije. Ta utakmica je planirana prije doigravanja za prvaka AKOL lige a više detalja će biti poznato u narednoj sedmici. Treba samo još napomenuti da je prvak prošle sezone bio NKP – ekipa iz Kalesije.

AKOL organizuju Admir Karić , Jasmin Tupković , Ademir Pjanić i Admir Delić .

— U toku je prijava ekipa a sama prijavnica se nalazi na www.AKOLBASKET.com, a aktivnosti možete pratiti i putem Facebook stranice AKOL.

akol liga
.
(NKP.ba)