Kalesija jedna od “zagađenijih” općina: Hoće li Tuzlanski kanton uskoro biti bez...

Kalesija jedna od “zagađenijih” općina: Hoće li Tuzlanski kanton uskoro biti bez mina?

171
0
SHARE

Oko hiljadu kvadratnih kilometara površine u Bosni i Hercegovini još je pod minama, zvanični su podaci. Više od tri posto površine Tuzlanskog kantona prema procjenama stručnjaka, spada među sumnjive površine. To je oko 85 miliona metara kvadratnih, a najzagađenije su općine iz kantona i Federacije BiH koje graniče sa Republikom Srpskom, odnosno dijelovi gdje su bile linije razgraničenja. Da se i danas radi na deminiranju, potvrđuju iz Federalne uprave civilne zaštite.

”Pogotovo ove rubne općine sa Republikom Srpskom, to je Kalesija, Osmaci, Teočak, baš strašno su zagađeni i ovaj dio prema Kladnju i Olovu također. Mi sad trenutno radimo u Kalesiji u tom dijelu, zatim u Gradačcu smo završili jedan zadatak”, kaže Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Da naša zemlja do 2019. neće ispuniti prvobitni plan i od tada biti zemlja bez mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, odavno je svima jasno. Novi rok je 2025. godina, međutim i to je upitno. Država za ovo nema dovoljno novca, a stranih donatora koji finansiraju ili sufinansiraju deminiranje je sve manje.

”Ono što je naš posao i zadaća je da nastavimo poslove deminiranja kako u ostalom dijelu FBiH tako i Tuzlanskom kantonu. Sa kolegama iz Kantonalne uprave civilne zaštite i načelnicima odnosno osobama iz općina pravimo liste prioriteta ono što nam je najhitnije, najvažnije za lokalnu zajednicu, da li je to neki pristupni put, neki prostor gdje se trebaju izvoditi neki radovi”, naglašava on.

Solak navodi da bi do kraja godine, eventualno u narednoj godini trebali u saradnji sa Civilnom zaštitom Republike Srpske otpočeti deminiranje površina na području općine Kladanj. Ono što je potrebno raditi u narednom periodu je i proširivanje deminerskih kapaciteta, kao i mijenjanje zastarjele opreme. Iz Federalne uprave civilne zaštite vjeruju u obećanje da će Vlada Federacije BiH uskočiti u pomoć, kako bi krenuli u aktivnije djelovanje po pitanju deminiranja zagađenih površina. Ostaje nada da će sredstava za ove namjene biti dovoljno i da će u narednim godinama biti ispoštovan zacrtani plan, kako bi konačno naša zemlja biti očišćena od mina.

(NKP.ba)