PODIJELI

Manifestacijom “Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020” i „Šetnjom za Srebrenicu“ i Kalesijci su na dostojanstven način obilježili 25. godišnjicu Genocida u Srebrenici. Manifestacija “Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020”, koju je organizirala JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i učenjem Kur’ana.

– Ovdje smo da pokažemo da nismo zavboravili žrtve Genocida da nismo zaboravili ko je to učinio. Haški sud je presudio da su institucije Republike srpske, uz pomoć vojske Srbije, počinile genocid. Prvo su počinili genocid, kasnije su pokušali da ga prikriju, a danas ga negiraju. Na taj način pokazuju da samo čekaju da budemo nespremni pa da ga ponove. Mi im poručujemo da više nećemo biti nespremni. Proklet neka je svako onaj ko negira Genocid,  proklet neka je svako onaj ko kaže da je entitet Republika srpska trajna kategorija. Mi moramo sve učiniti da se ponište rezultati Genocida, a to znači i ukidanje Republike srpske. Tom cilju moramo težiti pa makar se do njega došlo i za 100 godna. Ako mi ne ostvarimo taj cilj, taj emanet moramo prenositi na buduća pokoljenja, kazao je u obraćanju prisutnima Fahrudin Sinanović, direktor BKC-a.

1c9

Glavni dio programa bilo je čitanje žrtva Genocida u Srebrnici. U čitanju imena učestvovalo je 50-ak Kalesijaca: Fajko Kadrić, Dženita Mustafić, Meliha Đedović, Tina Aščić,  Medina Đedović, Dženana Selimović, Sumejja Ramić, Nurdina Ramić, Selma Hajdarbegović, Amela Delić . Aldina Ćurtović, Sanela Pandurević, Hazeta Hamzić Salihović, Lejla Sinanović, Samra Redžić Vejzović, Azra Gutić, Amila Alikadić, Edita Mustafić, Mirzeta Šehić, Amira Subašić, Emina Hukelić, Naza Mehmedović, Sadžida Husić,  Aida Mehmedović, Merima Halilović, Selma Mešić, Amira Gutić, Amina Imamović, Adisa Hodžić, Jasmina Husić Gačanović, Halima Dukić, Lejla Hrbatović,  Miralem Hasanović, Edin Alić, Amina Mehmdović, Almira Omić, Huso Križevac, Izet Jahić, Hamza Čirak, Melisa Brkić, Lejla Bureković, Rijada Hasanović, Lejla Mušanović, Lejla Požegić i Mirsada Halilović.

medina

Medina Đedović i Selma Hajdarbegović su među imenima žrtava Genocida u Srebrenici pročitale i imena svojih djedova koji su ubijeni u julu 1995. godine.

Prije čitanja imena, svi prisutni su se pridružili „Šenji za Srebrenicu“ koju je organizirala Općinska organizacija žena SDA Kalesija. Nakon šetnje kroz centra Kalesije, položeno je cvijeće i proučena Fatiha ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja.

zene2

– Ovo je jedinstven način da pokažemo da se suosjećamo sa žrtvama i sa onima koji su ostali živi, koji su sve to preživjeli. Rane i poslije 25 godina isto bole. Ta glogota se jednostavno ne smije zaboraviti. Mi smo pokušale bar šetnjom da budemo danas uz ljude koji su u Potočarima, ali i uz one koji zbog pandemije nisu mogli doći iz inistranstva i prisustvovati ukopu nevino ubijenih,” kazala je predsjednica Organizacije žena SDA Kalesija Amira Gutić.

U realizaciji programa “Kalesija pamti: NEVER FORGET SREBRENICA 1995 – 2020” učestvovali su još i: Medžlis IZ Kalesija, Asocijacija žena MIZ Kalesija, Mreža mladih MIZ Kalesija, , Udruženje „Ženo, majko, sestro“ i BZK Preporod.

setanj1
setnja
setnja2
setnja3
zene
zene1
zene2
zene3
zene4
zene5
zene6
zene7
zene8

(NKP.ba)

PODIJELI