Kalesija: Počinje peta jubilarna sezona prve i jedine amaterske košarkaške lige u...

Kalesija: Počinje peta jubilarna sezona prve i jedine amaterske košarkaške lige u BiH

496
0
SHARE

AKOL IV SEZONA zajednicka

U nedjelju (12.06.2016.) će se odigrati prvo kolo, prve i jedine amaterske košarkaške lige u Bosni i Hercegovini. Riječ je o takmičenju koje je, zahvaljujući entuzijastima doguralo do pete, jubilarne sezone a u kojem se takmiče ekipe sa raznih strana Tuzlanskog kantona.

(02.08.2015.)

.
Najviše ekipa dolazi iz Tuzle i Kalesije, a bilo je zainteresovanih iz Zenice, Sarajeva i Zvornika.

Ligu su prije nekoliko godina pokrenuli zaljubljenici u košarku, Admir Karić, Admir Delić, Jasmin Tupković i Ademir Pjanić. Utakmice se igraju nedjeljom, po sistemu jedan dan, jedno kolo u sali Mješovite Srednje škole Kalesija, koja, zajedno sa lokalnom mjesnom zajednicom i kalesijskim sportskim savezom pomaže ovo takmičenje.

Kao i prethodnih, i ove će sezone igrati deset ekipa a predviđene su nagrade za najbolje pojedince. No da su ovi momci mislili na sve pokazuju i imena nagrada.

Naime, pehar za najboljeg skakača lige nosi naziv Edina Salaharevića, nekadašnje velike nade Slobode koji je ubijen u Vlasenici. Na ovaj način, AKOL želi sačuvati pomen na ovog talentiranog košarkaša čiju je karijeru prekinuo rat. S druge strane, nagrada za najboljeg strijelca nosi ime Jasmina Hadžića Bate, kalesijske košarkaške legende. Tu su pehari za najboljeg asistenta i najkorisnijeg igrača i svakako nagrada za prvaka.

Također, svako kolo se snima po jedna utakmica a snimci se objavljuju na youtube kanalu AKOL lige. Vodi se i redovna statistika dostupna na oficijelnoj stranivi www.akolbasket.com.

Liga je zamišljena po sistemu da se nakon regularnog dijela sezone igra i doigravanje koje odlučuje prvaka. Do sada su naslove najviše osvajale ekipe iz Kalesije i Tuzle. Ligom prodefiluje oko 150 igrača, većinom momaka u ranim tridesetim godinama, no tu su i iskusni veterani koji su nekad vodili loptu i po parketima najjačeg košarkaškog takmičenja u BiH.

Ove godine planiran je i ALL-Star meč, na kojem će snage odmjeriti najbolji igrači lige i gosti iz Niša, igrači amaterske košarkaške lige iz Srbije. Što otprilike znači da će i BiH po prvi put na domaćem terenu imati svoju košarkašku amatersku reprezentaciju.

AKOL liga 1

Liga starta u nedjelju u 13 sati a predviđeno je i svečano otvaranje, kada će se takmičarima obratiti predsjednik kalesijskog sportskog saveza Muhamed Avdić .
Ulaz je slobodan.

.
(NKP.ba)