Kalesija: Predstavnici vlasti i privrednici podržali kampanju “Prepoznaj svoje-Budi ponosan-Made in BiH”

Kalesija: Predstavnici vlasti i privrednici podržali kampanju “Prepoznaj svoje-Budi ponosan-Made in BiH”

429
0
SHARE

S ciljem predstavljanja kampanje „Prepoznaj svoje-Budi ponosan-Made in BiH“, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je u srijedu (2.septembra)  posjetio općinu Kalesija gdje je razgovarao sa općinskim načelnikom Nedžadom Džafićem, njegovim saradnicima i privrednicima sa ovog područja.

bego gutic nedzad dzafic

Premijer Gutić je ,obraćajući se kalesijskim privrednicima, istakao da je aktuelni saziv Vlade čvrsto opredijeljen u sveobuhvatnoj provedbi kampanje, u kojoj će se građanima objasniti značaj kupovine domaćih proizvoda. Prema njegovim riječima kupovinom domaćih proizvoda jačamo naše proizvođače, našu ekonomiju, novac ostaje u našoj zemlji, a privrednicima pomažemo da se razvijaju i otvaraju nova radna mjesta. S druge strane kupovinom uvoznih proizvoda našim novcem podržavamo ekonomiju tih zemalja iz kojih dolaze proizvodi. Dodao je da je kantonalna Vlada pozvala oko 15 hiljada uposlenika koji primaju plaću iz Budžeta Tuzlanskog kantona da, u skladu sa zakonskim mogućnostima, preferiraju kupovinu i korištenje domaćih proizvoda.

Pozitivne reakcije o provedbi kampanje o kupovini domaćih proizvoda imali su i kalesijski privrednici, a posebno Ivica Jožef vršilac dužnosti direktora Farme „Spreča“ u Vukovijama, koji je istakao da domaće firme imaju kvalitet i ispunjavaju sve uslove kao i proizvodi koji dolaze sa evropskih tržišta. Dodao je da kvalitetni domaći proizvodi postaju potencijalna prijatnja konkurentima iz EU, navodeći primjer zabrane izvoza mlijeka iz BiH u zemlje EU.

Sastanak sa premijerom Gutićem, kalesijski privrednici su iskoristili da ukažu na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u radi i poslovanju, počev od rada inspekcijskih organa, nelagalnog prevoza putnika, stranih trgovinskih lobija do loše obrazovne politike koja ne prati stanje i potrebe tržišta na području TK-a. Međutim, optimizam privrednicima daje najava premijera Gutića da Vlada želi biti istinski servis građanima, a posebno privrednicima sa kojima želi ostavriti partnerski odnos.

Podršku ovoj kampanji pružio je i načelnik općine Kalesija Nedžad Džafić koji je kazao da će sa svoje strane učiniti sve kako bi ukazao na značaj kupovine domaćih proizvoda.

kmpanja kupuj domace kal 2

Promociji kampanje “Prepoznaj svoje-Budi ponosan-Made in BiH” u zgradi Općine Kalesija su, osim predstavnika vlasti, prisustovali i predstavnici kalesijskih firmi:

– DOO IZAZOV Kalesija
– DOO ZUX-4 Kalesija
– DOO LAFAT KOMERC Kalesija
– DOO UNIS TOK Kalesija
– DOO PIEMONTE Tuzla, PJ Kalesija
– DOO KUVVET Kalesija
– DOO FARMA SPREČA Vukovije Donje
– DOO TITANIK Tuzla, PJ Kalesija
– DOO ŠF INŽINJERING Tojšići
– DOO E-PLAST Kalesija
– DOO PGM COMPANY Kalesija
– DOO TELEFONGRADNJA Kalesija
– DOO KALETEX Kalesija
– DOO TGS HAMIDOVIĆ Babajići
– DOO BJELJEVAC TOURS Kalesija

(Napomena: Riječ je o firmama čiji su predstavnici prisustovali promociji kampanje u zgradi Općine Kalesija)


.
(RadioFeral/ NKP.ba)