Kalesija rekorder u BiH po broju registrovanih političkih subjekata za Izbore 2016:...

Kalesija rekorder u BiH po broju registrovanih političkih subjekata za Izbore 2016: Svaka familija/prezime može dobiti vijećnika?!

256
0
SHARE

opcina kalesija IZBORI 2016

Centralna izborna komisija BiH objavila je 6.6.2016 Preliminarni pregled ovjerenih političkih subjekata kojima je odobreno učešće na lokalnim izborima 2.10.2016. Učešće na lokalnim izborima do sada je potvrđeno za čak 107 političkih stranaka, 309 nezavisnih kandidata/kinja i 58 kandidata/kinja predstavnika/ca nacionalnih manjina.

Broj političkih subjekata koji će učestvovati na izborima nikada nije bio veći. U poređenju sa prethodnim izborima, broj stranaka je skočio sa 80-tak, koliko je u prosjeku bilo registrovano na lokalnim izborima, na 107 na ovogodišnjim izborima. Broj nezavisnih kandidata/kinja porastao je čak i više – sa prosječnih 225 u prethodna tri izborna ciklusa, na čak 309.

izbori 2016 BROJ KANDIDATA

Zanimljivo je pogledati i na kojim će se glasačkim listićima naći najviše imena.
Općina sa najvećem brojem registrovanih političkih subjekata u BiH je Kalesija, sa čak 18 stranaka i 30 kandidata/kinja.
S obzirom da u Kalesiji živi oko 35.990 ljudi (prema preliminarnim rezultatima Popisa stanovništva, a u praksi znantno manji broj), to znači da ova općina ima po jednog kandidata na 750 stanovnika/ca.
Poređenja radi, u Banja Luci, koja ima oko 200.000 stanovnika/ca, registrovano je 28 stranaka i 19 kandidata i kandidatkinja, to jest jedan politički subjekt na 4.238 osobe.

Činjenica je da već nekoliko izbornih ciklusa u Kalesiji izlazi oko 16.000 glasača, što je malo iznad 50% registrovanih birača (cifra se kreće oko 31.000 – 32.000), ali mnoge stranke priznaju da je taj broj daleko veći. Naime, veliki broj građana ne stanuje na adresi na kojoj je prijavljen, ili su van granica BiH.
Bilo slučajeva da se politički subjekti iznenade kada saznaju da su je nekim biračkim mjestima izlasnost bila 60-70%, iako su iz svake kuće “izveli” birače na glasačko mjesto.

IZBORI 2016 broj politickih subjekata po opcinama

Zbog svega navedenog, ali i specifične političke situacije u Kalesiji, koje samo (ni)su svjesni u Kalesiji, jedna familija/prezime, ukoliko bude jedinstvena može dobiti svog vijećnika.
Iako će neki reći da je prethodna rečenica ironičan opis političke situacije u Kalesiji, istu će potvrditi i matematike. Naime, u Općinsko vijeće u aktuelnom mandatu je izborilo nekoliko vijećnika sa oko 200 glasova, kao i predstavnik nacionalnih manjina sa nešto više od 100 glasova.
Upravo je ulazak u Općisnko vijeće preko “nacionalnih manjina” atraktivan velikom broju Kalesijaca, pa je u Kalesiji pravo nadmetanje u tome kako se izjasniti za potrebe Izbora.

Nisu rijetke situacije da iskusni političari promijene politički dres, kako bi preko “manjih” stranaka izborili mandat.
Da se radi o veoma “logičnim” potezima, kazuju i informacije – preko većih stranaka kandidat ne može izboriti mandat sa više od 700 glasova (slučaj SDA na prethodnim izborima), dok preko manje stranke vijećnici izbore mandat sa manje od 200 glasova, ukoliko stranka pređe “izborni prag”.

— Za jedno mjesto načelnika će biti borba između najmanje (vjerovatno će biti više) četiri kandidata, dok će se za 27 mandata u Općinskom vijeću voditi borba među više od 300 kandidata.

.
(NKP.ba)