Kalesija: Saopćenje Kabineta općinskog načelnika i članova Štaba Civilne zaštite općine Kalesija

Kalesija: Saopćenje Kabineta općinskog načelnika i članova Štaba Civilne zaštite općine Kalesija

157
0
SHARE

kalesija centarU povodu jučerašenjih nemilih dešavanja i protesta u gradovima Federacije BiH, posebno u Tuzli, danas su u Kalesiji zajednički zasjedali članovi Kabineta općinskog načelnika i članovi Štaba Civilne zaštite općine Kalesija. U otvorenom i konstruktivnom razgovoru analizirani su uzroci i posljedice jučerašnjih dešavanja. U tom kontekstu, razmatrana je, naravno, i bezbjednosna situacija na području kalesijske općine. Članovi Kabineta i Štaba Civilne zaštite istakli su da razumiju nezadovoljstvo radnika, ali da osuđuju vandalska ponašanja grupe neodgovornih osoba i paljevine državnih, kantonalnih i općinskih institucija.

Predstavnici Policijske stanice Kalesija iznijeli su argumente i konstatirali da je bezbjednosna situacija na području kalesijske općine dobra, bez znakova i najava eventualnog pogoršanja. I pored toga, kalesijska policija pojačano vrši kontrole i preduzima sve zakonske mjere u cilju sprječavanja eventalnih nemira, a predizimaju se i druge preventivne zakonske radnje.

Sa danas održanog zajedničkog sastanka članova Kabineta općinskog načelnika i Štaba Civilne zaštite Kalesija, upućen je javni apel i molba svim građanima Kalesije da ne nasjedaju na provokacije pojedinaca koji, iz samo njima znanih razloga, priželjkuju kaos. Istaknuto je, također, da je općina Kalesija, ne tako davno, gotovo potpuno razrušena od agresora i da su teškom mukom i odricanjem svih građana općine Kalesija, grad Kalesija i sva okolna mjesta potpuno obnovljeni i izgrađeni, tako da cijela općina sad liči na savremeno, urbano naselje. Stoga se svi trebaju zapitati kome je stalo da ruši tek obnovljenu i izgrađenu infrastrukturu. Jedino rješenje da se nastavi graditi, a ne da se ruši već izgrađeno.

Poseban apel i molbu, članovi Kabineta općinskog načlenika i Štaba Civilne zaštite općine Kalesija, upućuju mladim osobama i njihovim roditeljima da dobro razmisle o proteklim rušilačkim dešavanjima i njihovim posljedicama. Svako eventualno vandalsko i rušiteljsko ponašanje, najviše šteti upravo nama, građanima Kalesije.

„Nadamo se da će svijest i razum nadjačati emocije i da će Kalesijci ignorirati provokacije rušiteljski nastrojenih pojedincama i grupica. Čuvajmo svoju Kalesiju, za dobro svih nas. Ne dozvolite da nas pojedinci i grupice vraćaju u neka teška i zla vremena” rečeno je na kraju danas održanog zajedničkog sastanka članova Kabineta općinskog načelnika i Štaba Civilne zaštite Kalesija.

(NKP.ba)