PODIJELI

U kalesijskoj Gradskoj biblioteci, u srijedu, 8. januara, sa početkom u 17,00 sati, održat će se tribina „Diskriminacija Bošnjaka u entitetu Republika srpska“. Na tribini će govoriti prof. dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese Tuzla, Osman ef. Halilović, imam u Jošanici, Adem Mehmedović i Fahrudin Sinanović.

Tribina se održava povodom obilježavanja 9. januara – Dana početka genocida nad Bošnjacima.

Od 2012. godine u Kalesiji se redovno obilježava 9. januar – Dan početka genocida nad Bošnjacima. Na taj dan, 9. januara 1992. godine je tzv. Skupština srpskog naroda u BiH usvojila je tzv. Deklaraciju o proglašenju Srpske republike BiH. Naziv tzv. Srpske republike BiH u Republika srpska zvanično je promijenjen 12. avgusta 1992.

S obzirom da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sjedištem u Haagu presudom u „slučaju Krstić“ i presudom u predmetu: „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore“ od 26. februara 2007. utvrdio da je na području Bosne i Hercegovine počinjen zločin genocida, te da su zločin genocida počinile institucije tzv. Republike srpske, mi smo dužni tog dana govoriti o genocidu i svim zločinima koje su počinile institucije tzv. Republike srpske.

Organizatr tribine je UG „Korak“ Kalesija, a suorganizatori su JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BZK Preporod Kalesija, i udruženja Oaza, Selsebil, OKC, Zora i AKOS.

U četvrtak, 9. januara, bit će predstavlje plakat „GENOCIDNA Republika srpska“. Projekat je podržala i BH Pošta.

(NKP.ba)

PODIJELI