Kalesija: U zgradi Općine prezentirani Studija i Karta upotrebne vrijednosti zemljišta

Kalesija: U zgradi Općine prezentirani Studija i Karta upotrebne vrijednosti zemljišta

31
0
SHARE

Predstanici Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta iz Sarajeva u četvrtak (17.10.) su u zgradi općine Kalesija prezentirali Studiju i Kartu upotrebne vrijednosti zemljišta u analognom i digitalnom obliku.

prezentacija zgrada opcine kalesijaStudijom su obuvaćeni svi neophodni pokazatelji, a posebno kvalitet i osobine zemljišta i njegova vrijednost.
Ovi pokazatelji bi mogli biti od posebe važnosti za poljoprivredne proizvođače na području općine Kalesija, jer su u digitalnom obliku prikazane određene bonitetne kategorije zemljišta, koje se vrši na osnovu morfoloških, hemijskih, fizičkih i bioloških svojstava zemljišta, te proizvodnih karakteristika terena. Na ovaj način će općina Kalesija ali i poljoprivrednici sa ovog područja će imati sve pokazatelje o kvalitetu zemljišta na državnim ali i individualnim parcelama.

Prema riječima predstavnika poljoprivredno- prehrambenog fakulteta izradom ove Karte poljoprivrednici će biti u prilici da prije korištenja i upotrebe zemljišta dobiju podatak da li na određenoj parceli mogu pristupiti sjetvi određene kulture, odnosno da znaju šta treba njihovom zemljištu i šta je najbolje da siju na takvom zemljištu.

(RadioFeral/ NKP.BA)