Kalesijac DJ Narandža: Za razliku od turbofolka, prema elektronskoj muzici postoje predrasude...

Kalesijac DJ Narandža: Za razliku od turbofolka, prema elektronskoj muzici postoje predrasude koje je teško otkloniti

355
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijki Portal na Facebooku

Najnerazvijenija Općina u bivšoj Jugoslaviji, Kalesija, i nakon rata nije uživala mnogo bolju reputaciju među Bosancima i Hercegovcima.
Jedno vrijeme je to bio grad odbojke, dok je sada prva asocijacija na pomen Kalesije – Miralem Pjanić. Ipak, muzika je ono što uvijek asocira na ovaj grad i Općinu.
Kalesija jeste grad izvorne muzike, ali nije i samo to.
Poslije rata među mlađim naraštajima muzika je dobila neke nove dimenzije, pa je amatareski djelovalo, a i sada djeluje, nekoliko hip-hop grupa. Također, među Kalesijcima je sve popularnija elektronska muzika, a u Općini postoje osobe kojima je ista i mnogo više od hobija.

NKP Vam predstavlja 26-godišnjeg Adnan Jakubović, poznatijeg  kao DJ Narandža.

NKP: Možete li se predstaviti posjetiocima našeg portala?
Zovem se Adnan Jakubović, raja me obično zove Narandža. Imam 26 godina, osnovnu i srednju školu sam završio u Kalesiji, anakon toga i Pravni fakultet u Tuzli.
Ne volim sve što vole mladi (osmijeh). Još od vremena kaseta slušo sam muziku koja u to doba nije imala puno “pristalica” u našoj zemlji. Od 2007. godine sam počeo sa prvim “miksanjem”, objavljujući isto na internet, gdje su svi ljubitelji ove muzike to mogli čuti. Prve nastupe sam imao u kalesijkom klubu “K1”, gdje sam oko pola godine uz najbolju elektronsku muziku svijeta puštao i svoj materijal. Do sada sam svirao u nekoliko bh. gradova; Tuzla, Lukavac, Gračanica, Brčko, Žepče… 2011. godine sam imao i jedan internacionalni nastup  u Hrvatskoj, gdje su  se okupili didžejevi iz cijele Europe.

NKP: Odakle ljubav prema elektronskoj muzici, i postoji li još didžejeva u Kalesiji?
Teško je reći odakle ljuvam preva ovom muzičkom pravcu. Jednsotavno, kao kad vdiite da je neko rođen da bude fudbaler, i vjerovano vam ne bi znao odgovoriti odakle njegova ljubav prema tom sportu.
U većim bh. gradovima je veliki broj didžejeva, a i u Kalesiji ima nekoliko ljubitelja ovog pravca, ali ne i profesionalaca, odnsno ljudi koji žive od toga. Moja prva producirana traka bila u ljeto 2010. godine, bez ikakvog prethodnog iskustva u produkciji, samo uz savjete dobrih prijatelja koji se bave ovom muzikom. Prije svega pomenuo bih prijatelja, Kalesijca Mirzu Aljića (DJ Arronax), te Stanišu Krstića iz Srbije, koji su mi dali nekoliko veoma važnih savjeta i smjernica.

NKP: Postoji li “škola” za ovu vrstu muzike, i koji je to konrektno muzički pravac koji svirate?
Nemam nikakvo muzičko obrazovanje (smijeh), sve što radim je ono što bi se u narodu reklo “po sluhu”. Znanja kupim sa interneta, koji nudi mnogo toga o ovoj muzici.
Inače stil kojim produciram je”Progressive house”, sa elementima “trance” i “tech” zvuka. Do sada imam izdatih preko 40 pjesama na svim većim digitalnim šopovima na netu i ne planiram se još zaustavliti. Svoje pjesme sam izdavao na mnogim svjetskim labelovima, od Gruzije, Izraela, Turske, Njemacke, pa sve do Čilea.

NKP: Koji su vaši planovi za budućnost, i ima li taj muzički pravac budućnost kada je u pitanju BiH?
Teško je govoriti o budućnosti ove muzike na našim prostorima, naročito zbog navale turbofolka unazad 15-tak godina. Često sa prijateljima komentarišem da bi naša muzika bila popularnija kada bi je izvodile “zvijezde” sa naše estrade. Postoji predrasuda prema ovoj muzici, koju je teško ukloniti.
Što se tiče ličnih planova, u  narednoj godini planiram dosta novih izdanja, pogotovo ću se sad fokusirat na svoje originalne trake, manje ću radit remixe. Spremam jedno malo veće izdanje za narednu godinu, u sklopu kojeg će biti i par remixa od dosta jakih lokalnih producenata (Vanyano, Jelly For The Babies), i jedan jako talentovan i jak producenat iz Njemačke „Loquai“.
Također, ću pokušati, ukoliko to financije dozvole,  da uradim i neki svoj mini studio.

Više o Adnanu Jakuboviću, DJ Narandža, možete saznati na njegovoj Facebook i Twitter stranici.
Preporučujemo Vam da posjetite i sljedeće linkove, i poslušate muziku DJ Narandže.
https://soundcloud.com/adnan_jakubovic
— https://topdeejays.com/adnan-jakubovic/
https://www.youtube.com/user/adnanjakubovic

(NKP kalesijski.com)