Kalesijac Muhamed Avdić ‘krivac’ što je NS TK najuspješniji u BiH:...

Kalesijac Muhamed Avdić ‘krivac’ što je NS TK najuspješniji u BiH: Međunarodne utakmice u Tuzli, Kalesiji, Tojšićima, Živinicama, Srebreniku, Banovićima…

303
0
SHARE

Na prste jedne ruke mogla bi se nabrojati gostovanja neke od selekcija bivše države u Tuzli. U četrdesetak prijeratnih godina na Tušnju su odigrane tek dvije-tri prijateljske utakmice mlađih jugoslovenskih selekcija.

Da stvar bude apsurdnija, ništa značajnije nije se promijenilo ni u samostalnoj BiH u prvim poslijeratnim godinama. Istina, u Tuzli je odigran jedan prijateljski susret mladih reprezentacija i to je sve.

Dolaskom Muhameda Avdića za predsjednika NS TK-a sve se promijenilo. Nabolje. Skoro da nema grada na Tuzlanskom kantonu koji nije bio domaćin državnim selekcijama u mečevima internacionalnog karaktera.

Ono što ovaj kanton čini posebnim, a predsjednika Avdića i sve klubovima ponosnim, jeste da su sve državne selekcije BiH igrale u Tuzlanskom kantonu.Od pionira do seniora.

U samoj završnici priprema pred odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil, u Gradačcu je gostovala A selekcija predvođena Safetom Sušićem i svim zvijezdama.

Sušić je doveo Zmajeve na Tušanj kada smo igrali s Lihtenštajnom.

Prije i nakon toga u Tuzli i ostalim gradovima, od Banovića, Srebrenika, Tojšića, Živinica, do Kalesije igrale su međudržavne utakmice mlada, juniorska, kadetska i pionirska reprezentacija BiH. Neke selekcije u više navrata.

Najviše zaslugom Avdića i NS TK na čijem je čelu. Njegovim dolaskom značajno su popravljeni odnosi NSTK-a sa federalnim i krovnim savezom. Na zadovoljstvo svih klubova. Što ranije nije bio slučaj. Naprotiv.

Inače, Avdić slovi kao jedan od najodanijih saradnika Elvedina Begića, aktuelnog predsjednika NSBiH. Dugogodišnji je sportski radnik, jedan od najboljih amaterskih trenera na Tuzlanskom kantonu. Igrao je u jednoj od najboljih generacija kalesijskog Jedinstva, sa braćom Mustafić, bračom Avdić, Suljom Sinanovićem, Pjanićem, Sokićem, Poljakovićem, Ikićem i drugim asovima ovog kluba. Dugogodišnji je trener, direktor i predsjednik Bosne, te aktuelni predsjednik općinskog NS Kalesija. Muhamed Avdić i Sulejman Sinanović, najuspješniji su sportski radnici u Kalesiji. I Avdić i Sinanović su iz čuvenih sportskih porodica, koje su dale uspješne sportiste i sportske radnike.

Muhamed Avdić i Suljo SInanović
Muhamed Avdić i Suljo Sinanović

Ovo nije priča o Muhamedu Avdiću, makar se tako doima, već o profilu sportskog radnika koji je sve državne selekcije doveo u kanton na čijem je čelu. Ovo je uspjeh i priznanje svim klubovima i sportskim radnicima na TK-a. Ne treba zaboraviti udio i ostalih sportskih radnika poput Suada Salibašća, Ćazima Omića…

Pojedini gradovi i kantoni desetljećima čekaju pionirsku selekciju u svojoj sredini… Kladanj, Olovo, Vareš, Vitez, Fojnica, Breza, Ilijaš, Konjic, Jablanica, Donji Vakuf, Bugojno, Ključ, Maglaj, Zavdovići, Tešanj, svake godine u NSBiH šalju molbe i pozivnice za gostovanje pionirske ili kadetske selekcije BiH u njihovom gradu. I svake godine dobijaju odbijenice i neodustaju. Tuzlanski kanton je, s pravom se to može kazati, osim po broju klubova, najveći i po organizaciji, reputaciji… Za sve je “kriv” Muhamed Avdić.

(SportskeNovosti/ NKP.ba)