PODIJELI

Neupitno je da Bosna i Hrecegovina ima veliku dijasporu, koncentirsanu po cijelome svijetu. Nerjetko mladi Bosanci i Hercegovci zaborave svoju domovinu ili eventualno kroz nacionalističke i fanatičke podvige, većinom na sportskim događajima, prikazuju svoj patriotizam. Međutim, postoji i druga strana. Postoje mladi koji nastoje biti pravi ambasadori zemlje svojih korijena i znanjem biti patriote te biti od pomoći. Upravo jedan takav jeste i Kalesijac Dino Šabanović, rođen u Švicarskoj prije 24 godine. Živi tamo ali i dalje predstavlja Bosnu i Hercegovinu u najpozitivnijem svjetlu.

  • Dino Šabanović, rođen u junu 1993. godine u Švicarskoj. Njegovi roditelji su iz Kalesije.
    “Muzički gen” Dino je naslijedio od oca i djeda. Otac bio član kalesijske rock grupe još prije ratnih dešavanja, a djed je bio član izvorne grupe “Kalesijska trojka”.
    Alija, Dinin otac, je objavio i jednu knjigu.

Još kao dječak, Dino je pokazivao veliki afinitet prema umjetnosti a posebno prema muzici. Usporedo sa redovnom osnovnom školom zavrsio je i osnovnu muzičku školu za Flautu, svirao je klavir sedam godina a poslije se ta ljubav kanalisala prema akustičnoj i električnoj gitari.

Zanimljiva je biografija ovog mladića. Mnogo je toga čime se bavio i šta je postigao. Trenirao je i košarku dugih deset godina, ali karijeru košarkaša prekinuo je u svom vrhuncu, igravši za kosašraksi klub Zurich i švicarsko prvenstvo.

Prestaje igrati košarku i energiju ulaže u osnivanje benda „Stuck In Traffic“ 2012. godine.

Kao pjevač, solo gitarista, tekstopisac, kompozitor zajedno sa ostatkom svoga benda, na takmičenju bendova „Sprungfeder Bandcontest“ u Luzernu osvaja prvo mjesto. Uslov za učešće je autorski tekst i muzika, originalnost u izrazu i nastupu, a nagrada, pored finansijskog dijela koji nije zanemariv, snimanje vlastitog CD-a, što je za mlade muzičare najbitnije. Na festivalu, učešće su uzela 24 benda koja su ranije pobjedila u ozbiljnoj konkurenciji u Švicarskim gradovima Luzernu, Zugu, Horwu i Surseeu. U 2013. svirali su preko 30 koncerata širom Švicarske, učetvovali na raznim festivalima i bili pred grupe brojnim poznatim izvođačima. Njegov talenat prepoznat je diljem Švicarske te je za 50. rođendan glavne Švicarske radio stanice SRF3 svirao uživo caver Led Zeppelin-a.

Sa grupom Stuck in Traffic 2014. godine snimio je prvu ploču, čije su pjesme inspirisane EX YU Rock muzikom. Ploča je snimljena u Sarajevu u “Long Play” studiju Mahira Sarihodžica i Borjana Miloševića, pod nazivom „Midnight show“. Ovih dana, Dino radi na svom novom projektu „Aywing“ u Berlinu, i sprema prvi album.

BiH i Švicarska

Prvi put u Bosnu došao je 1996. Godine. Sarajevo je posjetio sa svojih jedanaest godina pri čemu je rekao „Ovo je za mene Bosna“. Od tada svaki je raspust provodio u Bosni. Nedugo nakon krenuo je i njegov neprestani angažman za prikaz Bosne i Hercegovine u pozitivnom svjetlu kako Švicarskoj tako i cijelom svijetu. Za svoju prvi maturski rad, po završetku osnovne škole odabrao je temu „Opsada Sarajeva“, prikazavši cijeloj školi šta se događalo u Sarajevu 90-tih.

Krajem srednje škole, prezentovao je kratkometražni dokumentarni film na temu multietničnosti i multikulturalnom suživotu u Sarajevu.
Također, radio je na projeku koji je imao za cilj približavanje priča preživjelih majki Srebrenice. Dino kao glavni posrednik između Švicarskih institucija, zvaničnika i medija, koordinisao je proces komunikacije i međusobnog razumjevanja.

Kao mlada osoba kojoj je također stalo i do znanja, i da kreira prilike i širi znanje i ideje, inicijator i koordinator je par projekata kako za omladinu Švicarske tako i za omladinu Bosne i regije.
Na osnovu njegove preporuke, 2015. godine u Sarajevo je stigla ekipa sa Akademije umjetnosti iz Zurich-a da snime film o duhu Sarajevskog susreta kultura. Uvijek se vrlo rado vraća u Sarajevo i poziva u Sarajevo jer smatra da je to grad koji prikazuje Bosnu i Hercegovinu u svim njenim ljepotama različitosti. Ove godine, realizovao je i projekat „Midnight Jam“ gdje je okupio mlade umjetnike iz različitih sfera umjetnosti, koji su držali edukacije za djecu i mlade učeći ih na kreativan način osnovama određenih tehnika.
Dino je trenutno student Univerziteta primjenjenih nauka, Odsjek za marketing i komunikacije u Luzernu. U Upravnom je odboru Kulturnog centra „Galvanik“, te kao koordinator za događaje kontinuirano dovodi umjetnike, muzičare sa prostora BiH i regije kako bi se predstavili publici u Švicarskoj. Do sada su svirale Divlje jagode, Dubioza, Zabranjeno pušenje te mlade grupe poput Irie FM iz Srbije. Ističe da je voljan pomoći svojim znanjem, iskustvom, kontaktima, svim mladim grupama koji žele napredovati na polju muzike.

Također, član je organizacionog odbora muzičkog programa Internacionalnog Rock The Dogs festivala u Zugu, član je Kulturne komisije grada Zuga pri Ministarstvu kulture grada. Kulturnu komisiju čine razni politički akteri na čelu sa ministricom, a on je tu predstavnik mladih grada i mladih umjetnika.

Ovaj itekako uspješan mladić nam poručuje da gdje god da si, potrebno je turditi se. Lijepo je živjeti u Švicarskoj, ali tu si uvijek stranac, jer si ti ili tvoji došli odnekle. Moraš se konstantno dokazivati, boriti, raditi. Vjerovati u svoje želje, ciljeve i postavljati ih visoko. Za sebe kaže da želi konstantno biti u pokretu, učiti i upoznavati. Želi biti neko čije je mišljenje važno, i čiji se stavovi cijene, kako bi lakše mogao raditi na pozitivnim promjenama. Želi raditi sa mladima i učiti čak i u starosti. Na sebe gleda kao svojevrsnog ambasadora BiH, posrednika koji je voljan pomoći i svojim primjerom biti inspiracija mladima da se pokrenu, jer prilika ima mnogo, a i sam je voljan učestvovati u kreiranju istih. Poziva mlade da ne budu dijelom raznih stereotipa, da vjeruju u sebe.
Po prirodi optimista, vođen izjavom Che Guevare „ Budimo realistični, pokušajmo nemoguće!“

„Trudite se da vidite dobro. Sve ima dvije perspektive. Radite na kvalitetima, potencijalima, forsirajte ih jer mi smo budućnost. Različitost je najveće bogastvo, koje moramo naučiti koristiti na progresivan način. Švicarska je samo iz jednog razloga nacija diplomatije. Oni ne gledaju na nacije, gledaju na potrebe nacija.“ Također dodaje da je jako bitno putovati. Upoznavati kulture, jezike, običaje. Boli ga što u Bosni i Hercegovini prihvatamo razne različitosti koje nam dolaze iz svijeta, ali nikako da prihvatimo svoje različitosti. Mladi u BiH, sa akcentom na muzičare, imaju veliku prednost jer poznaju kulturu i imaju širinu regiona, koju mogu iskoristiti.

Dino je zaista jedna nevjerovatno pozitivna mlada osoba, koja svojom energijom budi vjeru u ono dobro. I pokazatelj je da iskrena želja, predanost, motiviranost i trud donose rezultate te nam je svima pokazao kako je biti pravi ambasador Bosne i Hercegovine.

Piše: Delila Bajrić
(NKP.ba)

PODIJELI