Kalesijci hvale i(li) kude “projekat” Općine: Počeli radovi na sanaciji zgrade čijoj...

Kalesijci hvale i(li) kude “projekat” Općine: Počeli radovi na sanaciji zgrade čijoj fasadi se smijao cijeli Balkan

1332
0
SHARE
Fasada prije početka radova

Rebalans Budžeta 2016. općine Kalesija, koji je pripremio zamjenik/ovlaštenik općinskog načelnika Nedžada Džafića, Ismet Mešić, predvidio je brojne projekte koji će, ukoliko se realizuju, poboljšati stanje na području općine Kalesija, ali i “kupiti” mir kod nezadovoljnih građana nakon dvogodišnje blokade skoro svih projekata u Kalesiji.
Opozicija optužuje Ismeta Mešića, koji je i kandidat kalesijske SDA za općinskog načelnika na oktobarskim izborima, da je rebalans budžeta skrojio za potrebe svoje predizborne kampanje. Ukoliko pogledate projekte koji su predviđeni rebalansom budžeta, vjerovatno ćete dijeliti ovo mišljenje.

Jedan od projekata koji je predviđen rebalansom budžeta je uređenje fasade na istočnoj strani zgrade “Zvorničanka” u centru Kalesije.

Riječ je o vjerovatno najpoznatijoj fasadi u BiH, ali i na cijelom Balkanu, jer su fotografije ove zgrade proteklih godina završile na svim portalima koji objavljuju šaljive sadržaje, forumima, ali i skoro na svim ozbiljnim dnevnim novinama i portalima u rubrici “Samo kod nas”.
Podsjećamo, prije nekoliko godina stanari su odlučili raditi fasadu na zgradi koja je pretpjela mnoga oštećenja u toku rata, ali su u toj akciji odbili učestovati neki od stanara, te su njihovi stanovi ostal bez fasade. To, ali i evidentno loš kvalitet radova, uticali su na to da fasada vremenom počne spadati i sa drugih dijelova zgrade, što je, osim rugla u centru Kalesije, ugrožavalo sigurnost prolaznika, pa je već nekoliko godina manja zelena površina sa istočne strane zgrade bila zatvorena zbog sigurnosnih razloga.

zgrada zvornicanka fasada 1

Načelnik po ovlaštenju (i kandidat za načelnika na oktobarksim izborima) stanuje u ovoj zgradi: Hoće li sve oštećene zgrade u centru Kalesije biti sanirane iz Budžeta? Pojedini vijećnici se požalili da nemaju fasadu na vlasitoj kući, ali da ne očekuju od Općine novac za to

Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća žestoko su reagovali opozicioni vijećnici, kojima je zasmetalo da se fasada zgrade u kojoj se nalaze privatni stanovi sanira iz općinskog Budžeta.
Mešić, koji je i na toj sjednici po Ovlaštenju mijenjao načelnika, je ovu stavku u Budžetu pravdao riječima da je ova zgrada ruglo Kalesije već duži niz godina, da ugrožava sigurnost pješaka, ali i da se u prizemlju ove zgrade nalazi Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija”, čiji osnivač je OV Kalesija.

Nakon ovog “obrazloženja”, opozicioni vijećnici su imali niz pitanja za ovlaštenika općinskog načelnika, te su nastavili “bombardovati” pitanjima.
Odgovore, naravno, nisu dobili.
Neka od pitanja vijećnika, koja su uputili Mešiću na samoj sjednici ili na pauzi, su glasila;

– Hoće li sve zgrade u centru Kalesije, ali u drugim dijelovima općine, koje su oštećene u toku rata, biti sanirane iz Budžeta općine Kalesija?
– Šta je sa zgrade koja se nalazi pored zgrade Općine, u kojoj su smješteni Zavod zdravstvenog osiguranja i Biro, koji su također sa oštećenom fasadom i predstavljaju ruglo Kalesije, vidljivo svim građanima općine Kalesije, ali i gostima iz drugih gradova i država?
– Ukoliko građani dogovore posao sa nekim izvođačem i taj posao ne bude urađen na najbolji način, hoće li sanaciju radova vršiti Općina?
Jedan od vijećnika je išao i korak dalje, te ovakvu odluku komentarisao riječima; “Na porodičnoj kući nemam fasadu, ali mi ne pada na pamet da od Općine tražim novac koji pripada svim građanima da mi to uradi. I kuća bez fasade je ruglo, i to ću uraditi kada budem imao novac za to. Ne mogu to uraditi od općinskih para”, aludirajući na činjenicu da Ismet Mešić na ovaj način uljepšava zgradu u kojoj živi, ali i koristi budžetski novac u svrhu svoje promocije kao kandidata za općinskog načelnika.

Vijećnici su pitali ovlaštenika općinskog načelnika da li se taj novac mogao usmjeriti za socijalne kategorije stanovništva, jer su čak i vijećnici iz “vladajuće većine” skrenuli pažnju na nekoliko porodica sa područja općine Kalesija kojima je potrebna pomoć.

fasada zgrada zvornicanka radoviCAM05606

Podijeljena mišljenja građana: Konačno sakriti ruglo/ Fasadu moraju finansirati vlasnici stanova kao i u ostalim zgradama

Baš kao i među vijećnicima, i među građanima je podijeljeno mišljenje kada je u pitanju realizacija ovoga projekta.

Neki su mišljenja da je dobro za Kalesiju što će se konačno sakriti ruglo grada, te ne žele komentarisati način finansiranja sanacije ove fasade.
Veći broj građana ipak smatra da su sanaciju fasade na zgradi morali finansirati vlasnici stanova, kao što to rade i u drugim stambenim objetkima, te da Općina ne smije biti finansijer ovih radova. Kao i vijećnici, stanari zgrade u kojoj su smještene kacenlarije Biroa i ZZO TK, kao i zgrade u kojoj je smješten PIO, se pitaju da li će fasade na njihovim zgradama sanirati Općina?
Neki idu i korak dalje, pa su neki od komentara da li će Općina finansirati i krov na zgradi TC Piemonte, na kojoj je prije nekoliko mjeseci izbio požar, kada je stradao veći dio krova.

Naravno, najčešći komentari su oni da je novac trebalo usmjeriti za socijalne kategorije stanovništva…

— NKP.ba Vam donosi fotografije zabilježene danas (subota, 16.072016.), kada su započeti radovi na zgradi, ali i kako je izgledala zgrada proteklih godina…

(NKP.ba)