Kalesijska SDA – demo(n)kratija : Ranije su prodavali ministarske pozicije za par...

Kalesijska SDA – demo(n)kratija : Ranije su prodavali ministarske pozicije za par radnih mjesta, a danas se blamiraju sa 4 kandidata za poziciju koja je odavno dogovorena!?

2173
0
SHARE

Kada neko govori o kalesijskoj SDA nikada ne možete znati na koji dio iste se misli; oficijelne/zvanične i izabrane organe stranke, pojedince koji su uvijek tu ”iz sjene”, ili pak na neku treću grupaciju koja može biti – kafanska, džamijska, seadova, hasibina, ekipa samuraja zadužena od ministra ramića, Esdeaovci u duši, stari/veterani…. ili neke četvrete, ili pak četrnaeste grupe.

Nije daleko ni kompletna SDA, do vrha, a posebno u TK gdje se pliva ”na najboljem rezultatu ikada”, koji je plod kupovne moći nekoliko pojedinaca, koji svoje glasove itekako dobro odplaćuju od SDA pa čak i uvjetuju procese.
Slično je i u Kalesiji, gdje je grupa od 7 vijećnika i načelnik neposredno pred kampanju za Opće izbore prišla SDA-u i doprinijela dobrom rezultatu.
Ali, za razliku od drugih općina/gradova, u Kalesiji se toj ekipi ne priznaje rezultat, i od strane predsjednice kalesijske SDA nisu u planovima za raspodjelu pozicija…

SDA TK kreće u formiranje Vlasti, predsjednica SDA Kalesija “ne može” da sazove sjednicu IO – ali to čine umjesto nje!

—- Iako je KO SDA TK predugo čekala da krene u formiranje nove Vlade, uprkos činjenici da su imali većinu u Skupštini TK, u toku prošle sedmice, kada je haman konačno jasno da SDA neće biti dio vlasti u FBIH i da pojedinci ne čekaju obećane pozicije – krenulo se u formiranje Vlade TK.
Konačno se i Kalesija počela spominjati u kontekstu ministarskih pozicija kada je u pitanju SDA, a, ponavljamo, zasluga je to i ”pojačanja” pred Izbore. Nekada se takve pozicije u Sda prodavale za par radnih mjesta za podobne.


Kako saznajemo, za razliku od drugih općinskih/gradskih organizacija u TK, u SDA Kalesija je bilo ”manjih problema” oko sazivanja sjednice IO. Predsjednica SDA Kalesija nije zakazala Izvršni odbor (IO), uz pravdanje da “popodne nije tu”, ali da će se složiti sa svakom odlukom… Svima unutar SDA je jasno da nema podršku za ”svoj” stav kada je u pitanju potencijalni ministar iz Kalesije. Pošto to ona nije uradila, jedan od dvojice potpredsjednika SDA Kalesija, Adnan Kamerić, je zakazao sjednicu IO.
Zanimljivo da nisu prisustvovali – predsjednica Hasiba Kurtić, potpredsjednik Fadil Alić (prijedlog Kadrovske SDA TK za ministra ispred Kalesije), zatim Mujo Mešanović, čovjek zvani ”Završićemo to”, inače glavni zagovornik da Alić bude ministar. Razlog je svakako taj što bi Mešanović, u slučaju da Alić ode za ministra, postao vijećnik u OV Kalesija, s obzirom da je prvi “ispod crte” nakon zadnjih Lokalnih izbora. Mešanović je, vele brojni Esdeaovci, svoje ”mobilne kancelarije” u ‘Lipi’ i ‘Febiju’ proteklih mjeseci premjestio u Živinice, gdje se donose sve važne odluke za SDA u TK. Pored njih troje sjednici nije prisustvovao još manji broj osoba, većinom oni koji se mogu interesno povezati sa pomenutom trojkom.

Pomenuta odmetnuta ekipa (osim Alića) je proteklih dana viđena na ”radnom sastanku” sa Edinom Ramićem, još uvijek aktuelnim ministrom u Vladi FBIH, koji pored pomenutih Živinica možda i jedini može promjeniti mišljenja kod, inače principijelnih, Esdeaovaca u Kalesiji.

DOŠAO JE TAJ DAN: Dva naša, dva vaša

Izvršni odbor SDA Kalesija je u nedjelju (19.03.2023) ipak zasjedao, bez pomenute odmetnute trojke.
Da tu stvari ne štimaju pokazuje i usvojena odluka/projedlog, i da tu nema jedinstva na koje vazda deklarativno pozivaju, pa su tako poslali 4 imena (umjesto dva tražena) kao kandidate ispred kalesijske SDA prema Kadrovskoj i Izvršnom odboru SDA TK.

Dva iz ”stare Esdea” (prije povratka Seada i 7 vijećnika) i dva iz Seadove (načelnikove) ekipe. Iako su tražena dva kandidata, iz Sda Kalesija su sigurno pomislili, znajući da su biografije i ostali podaci samo slovo na papiru, da će to biti ona ekipa koja prva tu večer ili pak sutradan dođe do Živinica.


Ipak, čisto radi reda, pomenut ćemo da su ”kandidati” ispred IO SDA Kalesij: Mehmed Hodžić, Sabahudin Sakić, Miralem Huremović i Jasmin Džaferović.

A GDJE PEČAT?!
Misle da odlučuju, a odluke u njihovo ime davno su donešene


Da li su njihova imena kandidata poslata sa pečatom stranke, s obzirom da pečat duži predsjednica, pravo je pitanje!?

Dok ova grupacija, svjesna da dogovaraju nešto što je neko u njihovo ime davno odlučio, objavom u medije imena njihovih navodnih kandidata za ministra, stiže informacija da je Kadrovska SDA TK prema Izvršnom odboru SDA TK poslala prijedloge kandidata za ministre, gdje je ime FADIL ALIĆ iz Kalesije, kao prijedlog za ministra za rad i socijalnu politiku.

Dogovoreno je to, čini se, još davno.
Da li je volja predsjednice Hasibe, teško je reći. Da odlučuje o nečemu tog nivoa, još manje je moguće. Ali je evidentno da se slaže sa ”nečijim” izborom, i da je nesazivanjem sjednice IO igrala svoju dobijenu ulogu, jer je već drugi put postala kantonalna zastupnica po broju na listi, a svakako ne po po broju glasova, ili pak angažmanu i doprinosu kroz rad u Skupštini TK.

Fadil Alić ili neko od četiti kandidata?
Ko se pita?

Da li će biti Fadil Alić biti ministar ili pak neko od četiri kandidata, ili pak niko iz Kalesije, saznat ćemo veoma brzo.
Konstatovali smo da predsjednica Hasiba nema neki autoritet da odlučuje o tome, pa je pitanje — KO?

Nekoliko je opcija.
Najlogičnije je da su to Živinice (čitajte – Hodža, HiH).
Ministar Edin Ramić svakako i dalje ima autortitet, ili pak mogućnost da Živinicama i ostalima koji se pitaju ponudi ”nešto drugo”, kao jedan od najodanijih Bakiru.
Medresa, Behram begova medresa, već odavno ima svoju selekciju u KO SDA TK, i itekako se pitaju…

Četvrta opcija? Teško…

Ali sa SDA se nikada ne zna.

Jedno je sigurno – pobijedit će najjača interesna grupacija. Samo je sigurnije da narod od toga neće imati mnogo koristi.
Ako se i pika narod koji nije SDA…

  • Autor: Maida Botović

(NKP.ba)

**************

—- U ponedjeljak navečer, iza 22 sata, održana je i Press konferencija SDA Kalesija u prostorijama stranke, bez prisustva predsjednice Hasibe Kurtić i potpredsjednika Fadila Alića.

  • Pogledajte link sa RadioFeral – OVDJE