PODIJELI

Kalesijska SDA je 2016. godine na Lokalnim izborima po prvi put izgubila načelničku poziciju u Kalesiji. Uprkos solidnom rezultatu kada je u pitanju rezultat za Općinsko vijeće, gdje su i dalje stranka sa najvećim brojem mandata, SDA je po prvi put poražena.
Da bi nabrojali razloge “pada” kalesijske SDA trebala bi ozbiljna analiza, a NKP.ba je takvo nešto najavljivao i mnogo prije zadnjih lokalnih izbora.
Nakon izbornog rezultata, koji je i od viših organa stranke “ocijenjen” kao poraz, u OO SDA Kalesija je uvedeno POVJERENIŠTVO.

Promjenila su se tri POVJERENIKA; Taib Muminović, Edin Mušić i Edin Ramić, ali stranka osim par “zamaha”, skoro da nije napravila iskorak iz očajne situacije.
Jedno je evidentno, SDA u Kalesiji nije navikla biti bez vlasti, pa je djelovanje u opoziciji protekle tri godine bilo skoro pa beznačajno, te osim pojedinačnih aktivnosti i inicijativa vijećnika nije bilo djelovanja koje bi doprinijeli boljem radu Stranke, ali i Općinskog vijeća Kalesija.

U decembru 2019. godine, tri godine i jedan mjesec od prvog povjrenika, kalesijska SDA bi konačno mogla dobiti predsjednika.
Možda i ne bi, da se unutarstranački izbori na lokalnim nivoima ne održavaju u cijeloj BiH.

Ko su (bili) kandidati?

Iako se protekle dvije godine, a posebno u protekloj godini, ime Fadila Alića najčešće spominje da će biti novi predsjednik, kako stvari stoje veoma je moguće da od toga neće biti ništa. 
Ili hoće…
Mladi Alić je član Glavnog odbora SDA BiH, ali i aktuelni predsjednik Povjreništva SDA u Kalesiji proteklih šest mjeseci, a prije toga i “zamjenik” povjerenika u odustvu Edina Ramića, ali simpatizeri i članovi SDA u Kalesiji izgleda ne mogu oprostiti “izlet” Alića na proteklim Lokalnim izborima, kada je bio nosilac “Nezavisne liste S.Dž”. Iako se nešto kasnije vratio u SDA, i donio novi mandat stranci, izgleda da je na  djelu poznata krilatica u SDA – “neka stane u red”.

Pored Alića, protekle tri godine se spominjalo više imena.
Neki su, iako su bili favoriti “na terenu”, prelaskom u novoosnovani PDA završili sa tom pričom, pa je stara garda, Rasim Omerović i Enver Jukanović, izbačeni u prvi plan među nekim “strujama”, kojih je bilo, a očigledno da će uvijek biti u kalesijskoj SDA.
Dva bivša načelnika, jedan bivši a jedan aktuelni poslanik u Parlementu FBiH, su imali svoje “računice” ukoliko bi zaista došlo do zvanične kandidature, a njihovo iskustvo u izbornim procesima svakako da nije za podcjeniti.
U veoma turbulentnom periodu za SDA u Kalesiji spominjalo se više imena, pa i ime nosioca liste na protkelim Lokalnim izborima, Senad Šmigalović.
Zatim, imena kao što su Mugdim Bajrić, Hasan Ramić, Husnija Imamović, Mujo Mujkić, Damir Husić… ali i još nekoliko imena, većinom “iskusnijih”. 
Nije isključeno da među tim imenima bude i kandidat za nečelnika ispred SDA. 
Ali…

Ne treba zanemariti ni to, što je fakt za sve one koji prate političku situaciju u Kalesiji, da je jedan od razloga zašto se cijeli proces povjereništva “razvukao” i to da se čekao mogući povratak Seada Džafića, aktuelnog načelnika Kalesije. Iako je S.Dž. bio i na razgovoru kod Bakira Izetbegovića, gdje je čak postavio i svoje uslove za eventualni povrtatak, kada je udovoljeno tim uslovima, S.Dž. je pokazao svoju nezajažljivost, pa su uslovi i apetiti porasli. Iako se potajno “ašikuje” sa S.Dž. i u proteklom periodu, od skorijeg povratka, barem do provođenja unutarstranačkih izbora neće doći.
Ali, mnogi i dalje ne isključuju priču da bi S.Dž. mogao biti kandidat za načelnika ispred SDA na narednim Lokalnim izborima, a ukoliko do toga ne dođe, stiče se dojam da određeni centri moći i nakon sprovedenih izbora u kalesijskoj SDA stanje će držati “na leru”.

Nakon svih turbulencija, čini se da bi kalesijska SDA čak mogla dobiti i prvu predsjednicu.
Kao kompromisno rješenje, kako ne bi došlo do novih podjela u kalesijskoj SDA, pojavilo se “novo” ime barem kada je u pitanju mjesto predsjednika.
Hasiba Kurtić, aktuelna zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona, je iznenadno postala prvi favorit.

Prva predsjednica SDA u Kalesiji?!

Hasiba Kurtić, dugogodišnji član SDA, koja je u periodu 2012.-2016. bila vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija, a isti je mandat obnovila 2016. godine.
2018. godine je izborila mandat u Skupštinu TK, pa je poziciju vijećnika zamjenila pozicijom u Skupštini TK.

Hasiba Kurtić rođena je 25.12.1973. godine u Tuzli, zaposlena u MUP TK od 1993.godine. Udata, majka troje djece.

Hasiba Kurtić i(li) Fadil Alić?

Veoma je izvjesno, ali u slučaju kalesijske SDA se nikada ne zna, da bi dva kandidata za predsjednika/cu mogli biti Hasiba Kurtić i Fadil Alić.
U “Pravilniku” je definisano da predsjednik/ca treba biti osoba sa VSS, a ovaj uslov Hasiba Kurtić ne ispunjava, ali uvijek ima ono “osim u vanrednim slučajevima”, a takvi slučajevi se obično tumače onako kako godi vrhu stranke.
Sve je izvjesnije da će oni biti predsjednik/ca i zamjenik/ca OO SDA Kalesija.
Nije isključeno i da članstvo izabere Hasibu Kurtić, te se izbjegne gnjev članstva, ali da se naknadno “zbog formalno-pravnih razloga” za predsjednika ipak imenuje Fadil Alić.
Na taj način bi bilo po volji vrha SDA, odnosno podpredsjednika SDA BIH, Edina Ramića, koji je, zvanično, van procesa u kalesijskoj SDA, ali neminovno nadgleda i donekle diriguje procesima, ali i po volji članova SDA koji, eto, ne bi izabrali nekoga ko je napuštao stranku.

(NKP.ba)

PODIJELI