Kalesijski načelnik raspisao Oglas za prijem “referenta za informisanje”: Uslovi – “mašinska...

Kalesijski načelnik raspisao Oglas za prijem “referenta za informisanje”: Uslovi – “mašinska gimnazija” ili “ekonomska”

2388
0
SHARE

Iako je aktuelna vlast u predizbornoj kampanji na sav glas upozoravala na nepotizam i politički faktor prilikom zapošljavanja u javnom sektoru u Kalesiji, pa čak i sa tom retorikom i obećanjima nastavili i nakon izbora, skoro da se ništa nije promijenilo kada je u pitanju ta nakaradna praksa.
Čak, stiče se dojam da je situcija i gora, jer su mnogi dali podršku aktuelnoj vlasti upravo kako bi promijenili ovu praksu zapošljavanja bez konkursa, odnosno na način da građani nisu upoznati kada kalesijska javna preduzeća i ustanove primaju nove radnike.

“Niko u Kalesiji u javnom sektoru nije legalno zaposlen proteklih 10 godina, i to ćemo da promijenimo” – bilo je obećanje čak i nakon preuzimanja vlasti.
Da se radilo samo i političkom populizmu, pokazalo se proteklih mjeseci, kada je u kalesijskim javnim predeuzećima nastavljena praksa zapošljavanja političkom linijom, odnosno da novi uposlenici, doslovno, samo osvanu u nekom od kalesijskih javnih preduzeća i ustanova.

Proteklih mjeseci u kalesijskim javnim preduzećima/ustanovam je zaposleno više osoba, većinom na poznat način – “ugovor na nekoliko mjeseci”, koji je obično odlično opravdanje za zapošljanje podobnih dok su drugi radnici na odmorima, i koji obično nakon toga ostaju na tom radnom mjestu.

O zapošljavanju u kalesijskim javnim peduzećima/ustanovama, bez trunke transparentnosti, ćemo posebno pisati, pogotovo zbog činjenice da se približavamo proslavi prve godišnjice aktuelne vlasti.
Dom zdravlja, Komunalalac, a naročito JU Vodovod i kanalizacija, su proteklih mjeseci primili (a u međuvremenu nekih se i riješili) veliki boj novih uposlnika, bez ikakve javne procedure i obećane šanse za sve građane.
Među uposlenicima nisu samo politički podobni i poslušni, nego čak i sami akteri aktuelne politike u Kalesiji. Tako su među novozaposlenima i vijećnici, kandidati za vijeće koji nisu izborili mandat, supruge vijećnika, bliska rodbina…
Nekima se na taj način aktuelna vlast zahvalila na pomoći u proteklom periodu, a neki su te pozicije stekli političkim ucjenama.

— Sve prethodno nabrojano, aktuelnoj vlasti ostavlja prostora za širok spektar opravdanja svojih poteza, naročito zbog činjenice da zakon nije obvezao direktore i upravne odbore na raspisivanje javnih oglasa.

Međutim, i kada je u pitanju zapošljavanje u Općini, koje zahtjeva konkursnu proceduru, građani su svjedoci da i tom dijelu nema dovoljno transparentnosti. Dok se za pojedina upražnjena mjesta već odavno čeka Konkurs, niko ne nudi racionalno objašnjenje zašto ga nema.

Predizbornih obećanja o uštedi budžetskih para se ne drži ni općinski načelnik.
Najskuplji načelnik u povijesti Kalesije je nedavno, tačnije 23.augusta (“Oslobođenje”), raspisao Oglas za prijem pripravnika “Referent za informisanje u Stručnoj službi Općinskog načelnika”.
Iako je Oglas objavljen u Oslobođenju, čak i koalicioni partneri nisu imali informaciju o istom, a svakako da čudi da oficijelna web stranica Općine nije propratila ovaj potpis načelnika.
Nezvanično, mala količina “Oslobođenja” od 23.augusta je rasprodata u potpunosti na prodajnim mjestima u Kalesiji. Iako su nam radnici na kioscima potvrdili da je to prava rijetkost, nismo dobili potvrdu da je sva izdanja kupila jedna osoba.

Pored općih uslova, Oglasom se da kandidat ima srednju stručnu spremu (IV stepen), i to “mašinska gimnazija” (?!) ili ekonomska.

Iako izražavamo sumnju da se radi o već poznatom budućem uposleniku Općine, pozivamo one koji ispunjavaju uslove da predaju potrebnu dokumentaciju.
Nažalost, Oglas je otvoren 15 dana od dana objavljivanja, pa je zadnji rok za predaju dokumentacije je četvrtak (7.septembar).

(NKP.ba)