PODIJELI

Da politika ne bira način kako doći do promocije i konačnog cilja – vlasti (i ostanka na istoj) u BiH, a čini se posebno u Kalesiji, uvjerili smo se nebrojeno puta.

Jučer (srijeda, 10.januara 2018.) Forum mladih SDP Kalesija je plasirao informaciju kao Saopćenje za javnost pod naslovom “Mladi SDP-a održali sastanak u Kalesiji: Traže što hitniji završetak sportske dvorane”.

  • U zaključku istog mladi SDP-ovci su poručili;

Ideja da se Gradska dvorana, koja je još u izgradnji, nazove imenom najbolje sportašice u Kalesiji, koja je prošle sedmice poginula u strahovitoj saobraćajnoj nezgodi, je svakako pohvalan čin.
Saznajemo da se neposredno nakon smrti Erne Sinanović, čak prije klanjanja dženaze, pojavili prijedlozi da se na narednoj sjednici Općinskog vijeća uputi inicijativa da se buduća Gradska dvora nazove po Erni.

Ipak, niko se nije usudio javno plasirati ovaj prijedlog, pa čak niti jedna politička opcija, iako pouzdano znamo da su do stranaka stizali prijedlozi da se već na narednoj sjednici uputi ova inicijativa.

SDP Kalesija, tačnije njihov Forum mladih je to uradio.
Oni su se odlučili da cijelu priču “upakuju”, a da prijedlog da se Gradska dvorana nazove po Erni Sinanović dođe kao plod rasprave i želje mladih, odnosno “kao slučajno”.

Da se radi o populističkom potezu, krajnje licemjernim, pokazuju činjenice.

Naime, SDP Kalesija je prije nekoliko dana na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća u 2017. godini podržao Budžet za 2018. godinu, u čijoj izradi su i sami učestvovali kao dio parlamentarne većine.
U istom je predviđeno 150.000 KM za Gradsku dvoranu u Kalesiji.

U prilog saopćenju Foruma mladih SDP Kalesija svakako ne ide činjenica da je Klub vijećnika SDP-a (4 vijećnika, od kojih su dvojica mladih koji su prisustvovali sastanku Foruma mladih SDP) oborili, zajedno sa ostatkom parlamentarne većine, amandman Kluba vijećnika SDA kojim se predviđa 320.000 KM za Gradsku dvoranu
(pogledajte OVDJE).

Čak šta više, Forum mladih SDP Kalesiji (isti koji je jučer poslao Saopćenje) se javnosti oglasio 21.11.2017., kada  im je tema sastanka bila; Nacrt budžeta Općine Kalesija za 2018. godinu.
O Gradskoj dvorani nije bilo niti slova, a svakako napominjemo da je to bilo prije manje od dva mjeseca.
Koji su bili prioriteti mladih SDP-a, pogledajte OVDJE.
I tada su, doduše daleko blaže, “prosipali” svoj populizam, pa su u tom Saopćenju uputili čestitku novoizabranom predsjedniku Mladih Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, tijelu koje je nevladina i nepolitička organizacija, i sama čestitka može da bude samo štetna za novog predsjednika.

Doduše, bitno je pokazati kako se brine o mladima, i kako to ne gledaju kroz političku (ne)pripadnost negdje i nekome.

Sve bi to bilo bajno da iste metode ne koriste kada je riječ o zapošljavanju.

SDP je kao dio parlmentarne većine u OV Kalesija izuzetno dobar konzument vlasti, te prilikom imenovanja direktora koriste isključivo svoj kadar.
Zapošljavaju i one koji su stranku zadužili proteklih godina, ili im se pak oduže preko nekog Upravnog/Nadzornog odbora.
I mlade, o kojima kontinuirano brinu kroz Saopćenja za javnost, zapošljavaju isključivo iz svojih redova.

SDP je dio vlasti u Kalesiji. To je činjenica. To se treba poštovati od strane građana.
Ali, stiče se dojam, to se ne poštuje niti u samom kalesijskom SDP-u.
Navika je čudo, pa je opoziciono djelovanje preko Saopćenja za javnost nastavljeno i duže od godinu dana nakon što su postali vlast, za kojom su tako žudili…

I, na kraju, svakako da tema da se buduća Gradska dvorana nazove po Erni Sinanović zaslužuje svoje mjesto barem na nekom Okruglom stolu, a isti, preporučujemo, da sazove ŽOK Bosna Kalesija, ekipa u kojoj je Erna završila svoju blistavu karijeru i gdje je polahko “pekla” trenerski zanat sa mladim odbojkašicama.

 

(NKP.ba)

PODIJELI