Kalesijsko ljeto 2022: Predstava „Snjeguljica i čudno ogledalo“ i izložba slika „Tragom...

Kalesijsko ljeto 2022: Predstava „Snjeguljica i čudno ogledalo“ i izložba slika „Tragom bosanskih priča“

340
0
SHARE

U okviru Kalesijskog ljeta 2022 u subotu, 06. avgusta, planirana su dva kulturna događaja.
Predstava za djecu Narodnog pozorišta Tuzla i Art teatra Tuzla „Snjeguljica i čudno ogledalo“ igra na sceni BKC-a u 18:00 sati. Od 19:00 sati u galeriji će biti otvorena izložba slika Adila Mešanovića „Tragom bosanskih priča“.
Ulaz na oba događaja je besplatan.

Predstavu Snjeguljica i čudno ogledalo režirao je Midhat Kušljugić, a svoju premijeru doživjela je  u povodu 25. godina profesionalnog i umjetničkog rada Midhata Kušljugića. Namijenjena je prvenstveno djeci, ali i odraslima sa kombinacijom tradicionalnog teatra, animacije ali i dobre muzike, i ima za cilj probuditi osmijeh i radost, te unijeti dozu razdraganosti. Igraju: LUKA SPASOJEVIĆ – Ogledalo; IRMA ZUKIĆ – Snjeguljica; JASMINA DEDIĆ – IBRIĆ – Kraljica; MIRZA MUJAGIĆ – Princ.

Izložba „Tragom bosanskih priča“ naziv je likovne izložbe kalesijskog slikara Adila Mešanovića i sadrži 28 akvarela, nastalih najvećim dijelom na osnovu starih crno-bijelih fotografija bosanskih mahala i avlija, oživljenih kroz koloristički prikaz. Riječ je o seriji slika koje baštine tradiciju života u Bosni, od daleke prošlosti do suvremenog doba. Mešanović je član Udruženja Likovnih umjetnika TK, imao je do sada 6 samostalnih izložbi, a bio je svojevremeno i predstavnik BiH na Međunarodnim likovnim susretima u Turskoj. Voditelj je Škole slikanja pri BKC-u. Promotor izložbe je književnik Hasan Paloš.

Pozivamo sve naše sugrađane da posjete BKC i ovog vikenda i uživaju u kvalitetnim kulturnim sadržajima.

(NKP.ba)