PODIJELI

kladionicaa

Prema posljednjim podacima Porezne uprave FBiH, u većem bh. entitetu trenutno radi 2.355 kladionica.
Uz pretpostavku da je i u bh. entitetu Republika Srpska slična situacija, matematika je jednostavna – na oko 1.000 stanovnika dolazi jedna kladionica. Nije ni čudo da ih ima toliko, kada se, prema rezultatima istraživanja vezanim uz igre na sreću, svakodnevno kladi svaki peti stanovnik BiH.

Poređenja radi, prema podacima Svjetske banke u BiH na 1.000 stanovnika dolazi 1,9 ljekara. Nije ni čudo da imamo najgore zdravstvo u Evropi.
U BiH ne postoji zakonsko ograničenje u vezi s brojem kladionica koje mogu biti otvorene, kao što je to slučaj, naprimjer, sa brojem taksi vozila, apoteka, tehničkih pregleda za vozila (…), gdje je jasno definisano koliko istih može biti u jednoj općini u odnosu na broj stanovnika.

Nadzor nad radom kladionica vrši Ministarstvo za finansije FBiH koje ujedno i odlučuje po zahtjevima za izdavanje odobrenja za priređivanja igara na sreću.
Iako kladionice a određen način pune državni budžet, sredstva su veoma skromno u odnosu na dobit, a uzrokuju niz problema koji je održavaju na sve generacije stanovništva.

— Broj kladionica u 10 kantona Federacije BiH:

  • Kanton Sarajevo: 453 uplatna mjesta
  • Tuzlanski kanton: 399 uplatnih mjesta
  • Hercegovačko-neretvanski kanton: 344 uplatna mjesta
  • Srednjobosanski kanton: 341 uplatno mjesto
  • Zeničko-dobojski kanton: 332 uplatna mjesta
  • Unsko-sanski kanton: 210 uplatnih mjesta
  • Kanton 10: 110 uplatnih mjesta
  • Zapadnohercegovački kanton: 83 uplatna mjesta
  • Posavski kanton: 50 uplatnih mjesta
  • Bosansko-podrinjski kanton: 33 uplatna mjesta

.
KALESIJA, “RAJ ZA KLADIONICE”: Svakoga mjeseca Kalesijci daju više od milion KM u kladionice,  u Općini broj kladionica kao u Bosansko-podrinjskom kantonu

Kada je u pitanju općina Kalesija, broj kladionica je jednak broju kladionica u najmanjem kantonu u FBiH, Bosansko-podrinjski kanton (Goražde).

Općina Kalesija broji  oko 30  uplatnih mjesta kada su u pitanju samo sportske kladionice, a treba dodati i uplatna mjesta Lutrije BiH, a iako u njima nema sportskog klađenja i dalje su popularni Automat klubovi, kojih je dva samo u centru Kalesije.
Iako kladionice posluju odlično, i u stalnoj su potrazi za novim prosotorom, kako u centru Kalesije tako i u drugim mjesnim zajednicama, građani nemaju mnogo koristi od istih.

Naime, jedno uplatno mjesto sportskih kladionica u općinski budžet godišnje uplati samo 1.000 KM na ime komunalne takse. Iako je bilo prijedloga da se ova taksa poveća na 5.000, kalesijski vijećnici to nisu podržali, iako bi općinski budžet na taj način bio teži za oko 120.000 KM.
Ako pomenemo da je izdvajanje Općine za više od 20 sportskih kolektiva upravo 120.000 KM, taj iznos bi na ovaj način mogao biti udvostručen.

Kako nezvanično saznajemo svakoga mjeseca kladionice iz općine Kalesija odnesu više od milion KM.
Ta brojka bi mogla biti i daleko veća. Naime, neke od kladionica tokom vikenda imaju dnevni pazar “debelo” iznad 5.000 KM. Kada tome dodamo činjenicu da kladionice rade svakoga dana (osim kraćih “kolektivnih godišnjih”), kao i činjenicu da se dnevni pazar povećava kada igra naša reprezentacija, ili kada je neko od velikih sportskih takmičenja, došli bi do vrtoglavih brojki.

Kako bi došli do bilo kakve brojke, uzet ćemo minimalan prosjek od 1.000 KM dnevnog pazara po kladionici.
Tako će 30 kladionica na području općine Kalesija za jedan mjesec (30 dana) odnijeti 900.000 KM.
Uzet ćemo da kladionice rade 330 dana tokom godine (11 mjeseci), to znači da tokom godine kladionice iz Kalesije odnesu skoro 10 miliona KM, odnosno 9.900.000.
Još jednom naglašavamo da smo u ovoj računici uzeli najmanje brojke (smanjen broj radnih dana, i minimalna zarada) te da su ove brojke u praksi daleko veće!!!

Ako dodamo da planirani budžet općine Kalesija za 2016. godinu iznosi 7.496.749 KM, ovi podaci imaju dodatnu težinu.

— POGLEDAJTE INTERAKTIVNU MAPU KLADIONICA NA PODRUČJU OPĆINE KALESIJA
(svaka kladionica/poslovnica lutrije/Automat klub ima i svoju fotografiju zabilježenu tokom ove godine)


(Klikom miša možete pogledati tačnu lokaciju i fotografiju svih kladionica na području općine Kalesija)

U centru Kalesije, na svega nekoliko stotina metara, se nalazi deset uplatnih mjesta. U Tojšićima, preko puta osnovne škole, na dužini manjoj od pedeset metara, se nalazi čak pet uplatnih mjesta.
Rijetka su naselja u općini Kalesija koja nemaju kladionice, pored centra Kalesije i Tojšića treba pomenuti Raince Gornje, gdje se također u pedesetak metara nalaze tri kladionice.
Ono što je intresantno pomenuti, većina kladionica se nalaze u blizini škola.

 

Na nekoliko stotina metara u centru Kalesije se nalazi deset uplatnih
Na nekoliko stotina metara u centru Kalesije se nalazi deset uplatnih mjesta
Na manje od pedeset metara u Tojšićima, preko puta osnovne škole, čak pet uplatnih mjesta
Na manje od pedeset metara u Tojšićima, preko puta osnovne škole, čak pet uplatnih mjesta

Ovisnost i(li) zabava: U sportskim kladionicama osnovci, srednjoškolci, studenti,  zaposleni, nezaposleni, penzioneri, žene…

 

Prema rezultatima istraživanja vezanim uz igre na sreću, svaki peti stanovnik u BiH je ovisnik, što će reći da se kladi svaki dan. Također, tu je i određen broj građana koji se kladi “iz zabave”.

Ono što svakako zabrinjava jeste činjenica u kladionicama svakodnevno boravi veliki broj mladih osoba. Obično je riječ o nezaposlenima, učenicima ili studentima, koji novac koji dobiju od roditelja, ili nekog drugog izvora, troše u kladionicama.
U nedostatku zabavnih, sportskih i kulturnih sadržaja, kladionice su  većini mjesnih zajednica glavno okupljalište građana, kako onih mlađih, tako i onih starijih.

Ono što posebno zabrinjava jeste klađenje maloljentika, odnosno učenika osnovnih i srednjih škola, koje je, nažalost, postalo normalna pojava. Iako je Zakonom zabranjeno klađenje za maloljetnike, svakodnevno možemo svjedočiti da je veliki broj mladih u kladionicama. Također, maloljetnici  u kladionicama često borave u službi starijih osoba.
Klađenje maloljetnika je skoro nemoguće zaustaviti jer su sve kladionice omogućile i klađenje putem interneta, a iako “Nalog” može otvoriti samo punoljetna osoba, saznajemo da se isti često otvaraju zbog klađenja maloljetnika.

“Trend”  klađenja je sve prisutniji i među penzionerima, pa čak i među ženama.

Kako smanjiti broj kladionica i kladioničara: Ponuditi alternativu!

Iako veliki broj građana općine Kalesija napušta BiH, broj osoba u kladionicama je sve veći.
Činjenica je da je sve manji broj događaja sportskog, kulturnog i zabavnog karaktera na području općine Kalesija.
Svakako, ne radi se samo o javnim tribinama, priredbama, festivalima, smotrama (…) koje pažnju građana privuku jedan dan, nego o nedostatku ponude koja će privlačiti pažnju građana tokom cijele godine, ili barem tokom jednog godišnjeg doba.

— O ovoj temi temi na NKP.ba ćemo pisati i u narednom periodu. Ko snosi najveći dio odgovornosti što građani Kalesije svakoga mjeseca u kladionicama ostave više od milion KM!?
Da li je besparica i velika nezaposlenost glavni krivac?!
Koliko su krivi roditelji? Koliku odgovornost imaju obrazovne ustanove? Koliku odgovornost ima Općina? Koliku odgovornost imaju vjerske zajednice (u slučaju Kalesije to je  – Medžlis)?

— Pogledajte fotografije (većine) kladionica na području općine Kalesija zabilježene tokom 2015. godine.


.
(NKP.ba)

PODIJELI