Klanjana 24. kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji

Klanjana 24. kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji

500
0
SHARE

Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji danas je klanjana 24. kolektivna dženaza za žrtve zločina u Zvorniku koji su počinjeni 1992. godine.

Dženazu je predvodio Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija, a svoj vječni smiraj su pronašli: Vehid Mandžo (1967), Hadžira Johić (1927) i Fata Ibrahimović (1926).

Muftija tuzlanski Vahid.ef Fazlović je rekao da zlo neće biti zaboravljeno i da je ljudska obaveza da se traže posmrtni ostaci žrtava koje još nisu pronašle svoj vječni smiraj. 

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik, ističe kako se traga za još oko 445 žrtava. 

– Sa ova tri tijela koja su pronašla svoj smiraj ukupno je na ovom mjestu pokopana 801 osoba. Tragamo za još oko 445 žrtava, a oko 400 žrtava je pokopano na drugim lokacijama. Plašim se samo da nećemo uspjeti pronaći posmrtne ostatke za sve žrtve jer je već trideset godina prošlo – kaže Grahić. 

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić istakao je kako ne postoji empatija prema žrtvama i prema njihovim porodicama. 

– U ovim mjesecima mi obilježavamo Vlasenicu, Bratunac, Zvornik… Još uvijek čekamo informacije o masovnim grobnicama, o nalogodavcima i izvršiocima zločina. Gorak je okus jer ne postoji empatija prema žrtvama, gorak okus je što se nije prošlo kroz katarzu – kazao je Salkić.

(FENA/ NKP.ba)