Ko će pomiri poljoprivrednike u Kalesiji?

Ko će pomiri poljoprivrednike u Kalesiji?

301
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Ministarstvo poljoprivrede u Vladi Tuzlanskog kantona je oformilo radnu grupu koja ima za cilj da pomiri zaraćene poljoprivrednike u Kalesiji. Podsjećamo da je u Kalesiji u više navrata reagovala i policija, jer oni koji su dobili u zakup poljoprivredno zemljište u isto nisu mogli ući jer su ih pojedinci u tome spriječili. Takav odnos u Kalesiji rezultirao je propadanjem jesenje sjetve, ali i nemogućnošću da poljoprivrednici dobiju poticaje, ali će svakako morati platiti zakup za zemlju koju su dobili.  No, radna grupa koja je dužna da pomiri poljoprivrednike ima svega roka petnaest dana da sve ispita i da ministarstvu proslijedi izvještaj.

„Ja moram reći da je ovo ministarstvo opredjeljeno dogovoru. I moram reći da poljoprivrednici moraju biti spremni i na odricanja“, kazao je za RTV Slon Edin Ajanović – ministar poljoprivrede u Vladi TK.

Ukoliko bude volje da se riješi ovaj problem, proljetna sjetva neće kasniti, ali ako bude bilo kakvih opstrukcija uslijedit će druge mjere Ministarstva, koje nisu nimalo dobre za poljoprivrednike.

„Postoje i takve mjere, a to je poništavanje riješenja o dodjeli poljoprivrednog zemljišta što će izazvati velike posljedice za poljoprivredu u Kalesiji i TK“, istakao je Ajanović.

No, Ajanović se nada da to toga neće doći i da će poljoprivrednici postići sporazum. Sve je sada na općinskim organima u Kalesiji. Podsjećamo da je u većini riješenje ovog problema  kočio općinski načelnik koji je u više navrata kritikovao te optuživao ministra Ajanovića da opstruira razvoj Kalesije, kada je u pitanju ova djelatnost oko koje se spore građani.

 

(NKP kalesijski.com)