Ko se “začešljao” za premijera TK: Kasim Selimović i Faruk Širbegović među...

Ko se “začešljao” za premijera TK: Kasim Selimović i Faruk Širbegović među kandidatima?!

188
0
SHARE

Piše: Vidiportal.ba

Kasim Selimović iz Kalesije
Kasim Selimović iz Kalesije

Peti je dan nemira u Tuzli. Za sve ovo vrijeme na djelu je igra “gluhih telefona”. Sit gladnom ne vjeruje, a ni gladan sitom. Vlast je probala ugušiti nezadovoljstvo silom, da nikome više ne padne na pamet da se buni. Nije prošlo. Nezadovoljni koji su krenuli u mirni protest prepustili su agresivnima vođenje demonstracija. Stvar se otrgla kontroli i prerasla u stihiju.

Za sve ovo vrijeme nezadovoljni nisu uspjeli izabrati vođu i predstavnike, niti artikulirati svoje zahtjeve. Svaki dan iskoči po neki novi vođa, neki novi organizator. Njihovi su zahtjevi disonantni. Jedino u čemu su saglasni, i što su prihvatili u Skupštini TK, je prijedlog za formiranje ekspertske vlade, nestranačkih i kompetentnih osoba.

Istovremeno, sve je više kandidata za premijersku funkciju. Prvi je istrčao kontroverzni biznismen iz Gračanice – Faruk Širbegović, a za njim Kasim Selimović iz Kalesije.
I jedan i drugi već se vide u premijerskm foteljama. Imaju i svoje frakcije, svoje propagandiste, agitatore i doušnike među prosvjednicima i svoje spin doktore u svojim štabovima.

Faruk Širbegović iz Gračanice
Faruk Širbegović iz Gračanice

Jedina smetnja njihovom uspinjanju na premijersku fotelju, za sada je činjenica da su i jedan i drugi stranački opredjeljeni, eksponirani i angažirani. Širbegović je petljao i sa SDP-om i sa Lijanovićima i njihovom “Vladom u sjeni”, a Selimović u Stranci ekonomskog prosperiteta koja je na izborima prošla kao “bos po trnju”. I jedan i drugi “začešljani” premijer u pokušaju računaju na naivnost i neiskustvo prosvjednika, hinjsku podršku političkih partija i korumpirane novinare i medije.

Širbegović je još jednom, u sličnom metežu, pokušao biti predstavljen javnosti kao spasitelj.
Tu palanačku otužnu predstavu režirao mu je njegov osobni propagandista – “Gebels” sijede glave, ruralne provenijencije koji je služio i SDA i SDP diktatorima, a posljednji gazda mu je bio Jasmin Imamović.

Da li su nezadovoljni ustali na prosvjede zbog Faruka i Kasima i njihovom ustoličenju na premijerskoj funkciji? Da li će dozvoliti da stranačko-tajkunski dvojac iz Gračanice i Kalesije razvodni protest i okoristi se opravdanim nezadovoljstvom? Šta nude kontroverzni biznismeni? Mogu li novi kandidati za premijera biti gori od netom smijenjenog Seada Čauševića?

Pitanja je puno, a vremena malo, baš kao i kompetentnih, referentnih i dobronamjernih, koji još jednom u poratnoj BiH mogu biti izigrani…

(Vidiportal.ba/ NKP.ba)

Tekst je objavljen 9. februara, a 12. februara smo objavili demant NSDP
Demant iz NSDP BiH: Kasim Selimović nije kandidat za premijera TK, protekle sedmice je bio van granica BiH