Kompanija iz Tuzle će graditi fabriku u Živinicama, investicija oko 16 miliona...

Kompanija iz Tuzle će graditi fabriku u Živinicama, investicija oko 16 miliona KM i nova radna mjesta

588
0
SHARE

Kompanija Elsta Mosdorfer Bosnia iz Tuzle, koja se bavi proizvodnjom i prodajom poliesterskih ormara od toplo presanog poliestera ojačanog staklenim vlaknima, planira izgradnju nove fabrike od 11.000 m2 u Živinicama.

U cilju izgradnje fabrike već su kupili 30 dunuma zemljišta u Živinicama, tako da će stavljanjem fabrike u funkciju kompletnu proizvodnju iz Tuzle preseliti u Živinice, piše Akta.ba.

Sead Iljazović iz sektora prodaje navedene kompanije u razgovoru za Akta.ba kaže kako će se izgradnjom nove fabrike povećat i broj zaposlenih.

“U fabrici će se proizvoditi poliesterski ormari, odnosno ormari proizvedeni od presanog poliestera. Investicija je vrijedna više od osam miliona eura, a u novoj fabrici biće instalisane i dvije nove prese”, kazao je Iljazović.

Završetak fabrike planiran je za dvije godine.

Ono što je zanimljivo, jeste da kompanija uspješno posluje kako na tržištu Bosne i Hercegovine, tako i na tržištima zemalja u okruženju. Osim toga, kao članica Knill grupacije, Elsta Mosdorfer Bosnia svoje proizvode distribuira preko svoje centrale u Austriji prema kupcima širom svijeta, odnosno u zemlje EU, Saudijsku Arabiju, Izrael…

Elsta Mosdorfer poliesterski ormari su, zbog svojih vrhunskih tehničkih svojstava, idealno rješenje za sve vrste primjene ormara na otvorenom. Ormari su podijeljeni u više serija i veličina, od kojih svaka ima svoju primjenu (mjerni ormari, kablovski priključni ormari, signalnokomandni ormari, distributivni ormari, instalacioni ormari, ormari za gradilišta, ormari za kampove, samostojeći ormari i dr.). Nakon proizvodnje, ormari se sklapaju i isporučuju prazni ili se u njih ugrađuju komponente prema zahtjevima kupaca.

“Poliesterski ormari imaju široku primjenu u elektro-energetskom sektoru, telekomunikacijskom, industrijskom, saobraćajnom i svim drugim sektorima koji imaju potrebu za određenom vrstom napajanja. Stoga, naši ormari u BiH koriste se na projektu rekonstrukcije željeznica, gdje se sa firmom Step ide od Ploča prema Sarajevu, na autoputu u RS-u, odnosno dionici Prnjavor-Banja Luka, gdje se radi sa partner firmom Telegroup”, kazao je Iljazović.

Njihove ormare koristi i Elektroprivreda BiH, gdje ima potrebe za vanjskim napajanjem.

“Svijet se sve više odlučuje za poliester koji je dugotrajnjiji, ne hrđaju, postojaniji su i čuvaju opremu koja je instalirana”, dodao je Iljazović, dodajući kako se mali dio proizvoda proda u BiH, dok se 95 izvozi na svjetsko tržište.

Elsta Mosdorfer Bosnia prošle sedmice je učestovala i na Sajmu Energa koji se ove godine održao u Sarajevu.

(Akta/ NKP.ba)