“Kompenzacijski mandat” nije zadovoljio njegove apetite: Propali još jedni pregovori oko povratka...

“Kompenzacijski mandat” nije zadovoljio njegove apetite: Propali još jedni pregovori oko povratka Seada Džafića u SDA

1962
0
SHARE

Po ko zna koji put propali su pregovori oko povratka Seada Džafića, aktuelnog načelnika Općine Kalesija, u SDA.
Za to nije trebala nikakava zvanična potvrda jedne ili obje strane, nego je sve rečeno u inervjuu za ‘Oslobođenje’, koji je objavljen danas (pripremljen ranije, objavljen danas).

Podsjećamo, Sead Džafić je napustio SDA kada su rukovodeći ljudi u kalesijskoj SDA rekli NE njegovoj želji da bude kandidat za načelnika ispred ove stranke.
On je nakon toga krenuo u jednogodišnju kampanju kao nezavisni kandidat za načelnika, te je na kraju slavio ispred kanidata SDP-a, “svoje” SDA, i još jednog nezavisnog kandidata.

Iako je od početka mandata “drvljem i kamenjem” nastavio retoriku iz predizborne kampanje kontra SDA, Sead Džafić je u nekoliko navrata pregovarao da se vrati u ovu stranku.
Kako je postavljao uslove i ranije o načinu kako da se radi, tako je i svoj povratak uslovljavao brojnim ustupcima.

Proteklih dana trajali su novi, vjerovatno da u SDA više i ne znaju koji po redu, pregovori oko povratka S.Džafića u SDA. Ovoga puta pored ministra Ramića, povjerenika za kalesijsku SDA, su bili uključeni i drugi. Ranije je S.Džafić direktno pred Bakirom Izetbegovićem dao “čvrsto” obećanje/uslov da će se vratiti u SDA ukoliko za povjerenika bude postavljen Edin Ramić, a nakon toga je ponovo oklijevao i “vagao”, ali istovremeno pregovarao sa drugim političkim subjektima.
Sada je sa S.Džafićem pregovarao i Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, kao i predstavnici Povjereništva KO SDA TK.
I ovoga puta izuzetno traženi S.Džafić je postavljao svoje uslove, pa je tako trebao dobiti kompenzacijsku poziciju za Federalni parlament, a čak ne uslovljavao isključenje pojedinih članova SDA kako bi se on vratio.

Da je SDA odavno izgubila kompas potvrđuje činjenica da su tome davali značaja, te se o svemu uveliko pregovaralo.
Neki od SDA-ovaca su čak tumačili da će rado “progutati” povratak S.Dž. u stranku ako će ga se na taj način riješiti iz Kalesije.

Da li se SDA, barem u Kalesiji, konačno okreće mladima (zamjenik predsjednika Povjereništva je Fadil Alić, kojeg mnogi vide na čelu kalesijske SDA nakon unutrstranačkih izbora naredne godine), umjesto likovima koji su na zalasku svoje karijere, među kojima je Sead Dž.

Intervju objavljen u današnjem printanom izdanju “Oslobođenja” potvrdio je da su pregovori zvanično propali.
Rečenica, koja je čak i u naslovu, “Pokazao sam SDA kako se radi za narod”, iz usta čovjeka koji je doslovno do jučer računao na jednu od najznačajnijih pozicija stranke na narednim Izborima je, ako ništa, veoma zanimljiva.

Bez imalo opreza se odgovara na pitanje da je registrovao “Nezavisnu bosanskohercegovačku listu”.
Još je zanimljivije da očekuje “najprljavije izbore od rata naovamo”.

  • Pročitajte ovaj intervju, koji je osveta S.Dž. prema SDA-u koja, ipak, nije pristala na njegovo uslovljavanje.

Kako su i iz ostalih stranaka u Kalesiji nezvanično kazali, za ishod da S.Dž. ponovo preuzme SDA su i oni navijali, kako zbog novog raskola u SDA (i ranije su govorili da S.dž. uništi sve čega se dotakne), ali i kao neki SDA-ovci – imali su želju da ga se “otarase” iz Kalesije, te su bili sigurni da SDA sa S.Dž. u stranci sigurno više ne bi dobila načelnika.

Veliki broj građana navija da se Sead Džafić kandiduje za neku od lista za naredne Izbore, kako zbog toga da se “odvaga”, ali i zbog želje da ponovo ode iz Kalesije, kako je i često govorio da će uraditi ukoliko ne postane načelnik.
Ipak, većina građana smatra da Sead Dž. neće imati hrabrosti da bude na nekoj od lista, ali da će svakako pokušati “instalirati” neke od svojih poslušnika za neki od mandata na višim nivoima vlasti.
Penzioner koji je na čelu Općine će se svakako pravdati da ima “ozbiljne planove” sa Kalesijom, ali rezultati na terenu za dvije godine načelnikovanja mu nikako ne idu u prilog.

A i ranije je, kao i ovom intervju, priznavao, pa čak i podcrtavao da sve radi iz inata.

(NKP.ba)