PODIJELI

Dva uposlenika Općine Kalesija su proteklih dana na bolovanju, a nakon javljanja liječnicima su upućeni i do psihijatra.
Oni su se žalili na mobing na radnom mjestu u Općini Kalesija, a saznajemo da je jedan od uposlenika prije otvaranja bolovanja podnio i ostavku, ali je istu povukao nakon razgovora sa kolegama.

Riječ je o uposlenicima koji su preko šefova službi općinskog načelnika, a dirigovano od strane načelnika, dobijali usmene i pismene instrukcije putem kojih se od njih tražilo da rade poslove koje ih ne obavezuje njihovo radno mjesto, ili se radi o kršenju zakonskih regulativa.
Također, uposlenici su proteklih mjeseci prebačeni na nova radna mjesta, nakon čega su dobili nove instrukcije od šefova službi.

Prema riječima jednog od uposlenika koji su na bolovanju, pokrenut će i sudski proces, u kojem će tražiti svoja prava, ali i tretman dostojan čovjeka.

Dodatni problem kojeg imaju kao uposlenici u državnoj službi, kako kaže, jeste činjenica da ih građani unaprijed osuđuju ukoliko se žale da imaju problem na radnom mjestu, te ih odmah pozivaju da rade “kod privatnika”, ili im se poručuje da “ništa i ne rade”.

Još nekoliko uposlenika je u stalnom sukobu sa “poslodavcem”, odnosno aktuelnim načelnikom općine Kalesija.
Kako NKP.ba saznaje, nekoliko radnika se već obratilo sudovima, sa žalbama da su povrijeđena njihova osnovna prava kao uposlenika.
Kako je potvrdio jedan od uposlenika Općine Kalesija za NKP.ba, nedavno je u njegovu kancelariju “upao” načelnik, koji je od njega mimo svih procedura tražio određene dokumente, a kada je dobio odgovor da to traži službenim putem rečeno mu je da napiše izjavu, te mu je načelnik poručio da se kandiduje za načelnika i pobijedi, i da onda može raditi šta hoće.

Protekla dva mjeseca u većini kancelarija u zgradi Općine Kalesija su postavljena stakla na vrata (posao koji je odrađen bez raspisivanja Javnog poziva, a nezvanično saznajemo da je sporan i izvršilac radova) što je izazvalo nezadovoljstvo kod uposlenika.
Veliki broj uposlenika smatra da je i ta vrsta “nadgledanja” njihovog rada veoma provokativna, ali i jedna vrsta mobinga, kao i ugrožavanje sigurnosti.
Smatraju da takva vrsta “transparentnosti” u radu neće izazvati bolji rad, a ovom potezu se čude i građani koji dolaze u Općinu.

Dok neki od građana pak pozdravljaju potez, jer, eto, sada vide ko se nalazi u kancelarijama, drugi se pitaju da li će i općinski načelnik na svojim vratima postaviti stakla.
Iako se zna ko je iza tih vrata, mnoge od građana, ali i uposlenika, bi zanimalo kada je on tu.

Lomljiva stakla na vratima kancelarija

Izrezivanje vrata i postavljanje stakla nije u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu jer su stakla lahko lomljiva, te stranke mogu lahko ozlijediti sebe ali i uposlenike.
Prošle godine je jedan građanin Kalesije izvršio samospaljivanje u hodniku zgrade Općine, a da su tada bila stakla na vratima – ista bi pukla, i uposlenici bi bili životno ugroženi od vatre i dima, ali i od stakla.

Još ranije su uposlenici Općine Kalesija dobijali opomene da ne pišu “svašta” na Facebooku. Neki od uposlenika su čak bili na “ispitivanju” što su, vjerovali ili ne, “lajkali” nečije pisanje, a neki su “čak” i komentarisali.

  • – Iako neki od uposlenika Općine nemaju ništa protiv da se objave i njihovo imena, te kažu da čvrsto stoje iza svojih stavova, ovoga puta smo ipak objavili tekst bez pomena imena i prezimena.
    NKP.ba je u posjedu nekoliko dopisa uposlenika prema općinskom načelniku, ali i nekoliko ponuđenih ostavki, koje, valjda, idu u prilog gore navedenih okolnosti.
    Ili, kako kaže općinski načelnik, neka se i oni kandiduju za načelnika. Dobiju mandat. A onda mogu raditi šta god žele.
    Baš kako to radi aktuelni općinski načelnik, ili njegova firma, u zgradi Općine Kalesija.

***************

Pošto smo i ranije, od kruga osoba bliskih načelniku, dobijali ozbiljne optužbe da smo nečiji plaćenici, odnosno da objavljujemo tekstove po nečijoj narudžbi, pozivamo Općinu (načelnika, ili druge koji se osjećaju prozvanim) da reaguju na ovaj tekst, i da pošalju demantij, koji ćemo vrlo rado objaviti, a nakon toga i nastaviti sa pisanjem na ovu temu, uz nešto konkretnije stvari.
Za reakcije na ovaj tekst NKP.ba je dostupan na e-mail adresu;
redakcija.nkp@gmail.com

Napominjemo da NKP.ba nije u službi nikoga osim građana Kalesije, morala i ovozemaljskog zakona, a ponajmanje u službi političkih klovnova neke od strana.
Podsjećamo, NKP.ba je pisao i tekstova protiv prethodnih načelnika/vlasti, a tada smo bili optuživani da smo plaćenici aktera (i, prije svega, konzumenata) aktuelne vlasti (prije svih Nezavisne liste Sead Džafić, SDP, ali i drugih), koja je od preuzimanja mandata krajem 2016. godine pokazala koliko zaista (ne)mogu, i kakve su im bile namjere.

(NKP.ba)

PODIJELI