Kosovski i bh. pasoši “najneprihvaćeniji” u regiji

Kosovski i bh. pasoši “najneprihvaćeniji” u regiji

153
0
SHARE

Međunarodna konsultantska kompanija Henley&Partners je objavila listu “najprihvaćenijih” pasoša na svijetu. U regiji najbolje stoji Slovenija, dok je najlošije rangirano Kosovo, javlja Anadolu Agency (AA).

biom_pasos

“Henley & Partners Visa Restrictions Index” je globalna lista zemalja u odnosu na slobodu putovanja koju uživaju njeni građani. Ova konsultantska kompanija analizirala je viznu politiku svih zemalja svijeta i na osnovu toga kreirala listu na osnovu slobodne mogućnosti ulaska u drugu državu.

Zemlja čiji građani imaju najviše koristi od posjedovanja pasoša u regiji je Slovenija koja se nalazi na 12. mjestu liste zajedno sa Češkom i Slovačkom. Građani Slovenije bez vize mogu putovati u 155 zemalja svijeta. Druga najbolje plasirana balkanska zemlja je Hrvatska koja se nalazi na 26. mjestu. Građanima Hrvatske viza nije potrebna u 129 od ukupno 219 zemalja svijeta.

Srbija je na 37. mjestu s 104 boda, Makedonija mjesto iza, Bosna i Hercegovina je na 44. mjestu, a Kosovo na 88. mjestu.

Najbolje plasirane zemlje na listi su Finska, Švedska i Velika Britanija. Najteže je putovati građanima Pakistana, Somalije, Iraka i Afganistana. Samo 28 zemalja ne traži vizu građanima Afganistana.

(NKP.ba)