Kućni predmeti koji su prljaviji od WC šolje

Kućni predmeti koji su prljaviji od WC šolje

162
0
SHARE

spuzva-za-sudjeSamo je kuhinja 200 hiljada puta prljavija od zahodske daske! Vjerovali ili ne, bolje bi vam bilo da povrće režete na zahodskoj školjki nego daski za rezanje.

Redovno perite ruke kako biste umanjili šanse za oboljenje. Evo nekoliko mjesta koja su u vašem domu prljavija nego što biste pomislili.

Sudoper

Većina misli suprotno, ali kuhinja je jedno od najprljavijih mjesta u vašem domu. Samo u odvodu sudopera na površini od šest kvadratnih centimetara obitava pola miliona bakterija.

Kuhinjska spužva

Rupice u spužvi čine je jako teškom za dezinficiranje pa njome “premještate” bakterije s jednog mjesta na drugo. Doskočite ovom problemu tako što ćete na otprilike 60 sekundi spužvu držati u mikrovalnoj pećnici.
Prekidači

Koliko često čistite prekidače za svjetla? Nikada? Tokom godina doprinijeli ste tome da na šest kvadratnih centimetara živi 217 bakterija.

Ručke

Kao što smo prethodno spomenuli, ruke su jedne od najprljavijih dijelova ljudskog tijela. Dodirivanjem ručki na vratima, koje se također veoma rijetko čiste, klice i bakterije prenose se od svih koji su ikada dirali tu ručku na vaše ruke. Također, iznimno su problematične i ručke od hladnjaka.

Računarska tastatura

Vjerovali ili ne, tastature su prljavije od zahodskih daski. Svoju tastaturu redovno čistite komprimiranim zrakom, nježnom tkaninom i blagim deterdžentom.
Daljinski upravljač

Bakterije i virusi veoma se lako prenose uz pomoć daljinskog upravljača. Hoteli su posebno opasni kada je riječ o ovom problemu, pa prilikom svog idućeg odsjedanja u nekom hotelu daljinski prije upotrebe omotajte plastičnom vrećicom.

(NKP.ba)