PODIJELI

U petak i subotu (26. i 27. augusta 2016.) održana je treća po redu manifestacija “Dani energetske efikasnosti” u organizaciji kalesijske firme Lafat Komerc, koja je postalka brend općine Kalesija i Tuzalnskog kantona u cijeloj BiH i u Europi.

Lafat Komerc je u 2014. godini proglašen za najbolju brzorastuću kompaniju u FBiH, i spada u društveno odgovornu kompaniju, koja osim zadatka proizvodnje i promocije bosanskog proizvoda i vlastitog branda, već dugi niz godina zalaže se za korištenje obnovljivih izvora energije kao budućnosti razvoja.
Cilj ove promocije je podizanje svijesti o prednostima korištenja kotlova na pelet STILMETAL. Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i očuvanje životne sredine je ujedno i najaktuelnija tema savremenog društva, a LAFAT KOMERC kao društveno odgovorno preduzeće nudi kompletna tehnička rješenja za zagrijavanje domova ovim putem.
Ove godine partner u organizaciji svečanosti je kompanija Fragmat Izolirka d.o.o. Gračanica koja se bavi proizvodnjom stiropora za toplotnu izolaciju i „utopljavanje“ stambenih objekata. Ove dvije kompanije lideri su u proizvodnji i korištenju materijala koji se koriste u svrhu očuvanja i korištenja obnovljivih izvora energije.

lafat dani energetske efikasnosti 2016 .023

Bosanski inat: “Proizvodit ćemo te kotlove, borićemo se…”

Eldin Brkić, izvršni direktor Lafat Komerca, je govorio o uspjehu firme u koju je došao 2010. godine.

“Ovo je jedna velika porodica”, poručio je Brkić, koji je ispričao jednu anegdotu kako se tada “mala firma” odlučila na veliki rizik i upustiti se u trku sa velikim proizvođačima.

“Na jednom sastanku u firmi došli smo na ideju da počnemo sa proizvodnjom kotlova. Nakon toga smo otišli na jedan sastanak, na kojem smo doživjeli veliko razočarenje. Bili smo na sastanku na koji smo došli da pokupimo iskustva onih koji se bave proizvodnjom kotlova, i bili mo puni elana. Počeli su nam govoriti kako postoje firme koje se godinama bave tim poslom, te da mi ne možemo ući u trku sa njima. Sjećam se dobro da sam se u autu sa direktorom Adnanom Lovićem vozio dugo i nismo riječi progovarali. Onda je on rekao, a ta rečenica mi je ostala urezana u sjećanje; ‘Proizvodit ćemo te kotlove, i borićemo se do zadnje kapi krvi’.
I, zaista smo počeli sa proizvodnjom. Bilo je to nekolio komada mjesečno, da bi sada došli do brojke sa kojom smo rame uz rame sa najvećim svjetskim proizvođačima. Za naše proizvode i BiH je postala mala, pa smo počeli i izvoz naših proizvoda u zemlje zapadne Europe” – ispričao je Eldin Brkić, u emotivnom obraćanju prisutnima, koji su ovu priču ispratili aplauzom.

lafat dani energetske efikasnosti 2016 .004
lafat dani energetske efikasnosti 2016 .024

Podrška premijera Vlade TK i ministara, izostala posjeta predstavnika vlasti u Općini Kalesija

Na manifestaciji “Dani energetske efikasnosti 2016” prisustovali su brojni gosti.

Ispred prodajnog mjesta u Kalesiji održana je promocija proizvoda Lafat Komerca i njihovih partnera, nakon čega je održana prezentacija u kompleksu proizvodnog pogona Lafata, gdje održana i panel diskusija o obnovljivim izvorima energije, na kojoj su govorili menadžeri firmi koje se bave ovim poslom, kao i ministar energetike i rudarstva kao i ministarrazvoja i poduzetništva.

Na manifestaciji su prisustovali i premijer Vlade TK, Bego Gutić, kao i predsjendik Skupštine TK, Senad Alić.
Svečanosti su prisustvovali i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović, ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.

Nažalost, izostalo je prisustvo predstavnika vlasti Općine Kalesija, iako su organizatori “čuvali mjesto” za zvanice iz Kalesije.

lafat dani energetske efikasnosti 2016 .013

Humanitarna strana manifestacije

Ovogodišnja manifestacija “Dani energetske efikasnosti 2016” je imala i humanitarni karakter.
Naime, svi gosti su imali priliku kupiti knjigu “Rušimo predrasude”.
Autorica ove knjige je teško oboljela Emina Mujnović, a sav prihod od prodaje knjiga je naminjen za njeno liječenje.

  • — Na samom kraju svečanosti predstavnici Lafat komerca su svojim dugodišnjim radnicima i saradnicima uručili zahvalnice i poklone, nakon čega su svi gosti obišli kopleks Lafat Komerca, odnosno proizvodne hale u kojima se proizvodi ono što je odavno postalo dio velikog broja domaćčinstava u BiH i širom Europe, kao i sepcijalizirnai proizvodi koji s emogu proizvoditi samo u nekoliko fabrika širom svijeta.

(NKP.ba)

 

PODIJELI