PODIJELI
Štrbački buk. Nacionalni park Una.

Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem”, napisao je Skender Kulenović o jedinstvenoj ljepoti ove rijeke.

Štrbački buk. Nacionalni park Una.
Štrbački buk. Nacionalni park Una.

Una, po mnogima najljepša rijeka u Bosni i Hercegovini, prirasla je srcu svim zajednicama koje su se formirale duž 207 km njenog toka. Una je krajini ono što je Neretva Hercegovini – život, a životna snaga Une poštovana je kroz historiju ovog regiona.

Nacionalni park Una prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une, kao i dolinom rijeke Unac, desne pritoke Une sve do rječice Krke na zapadu. Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Evrope, vrlo vrijednu za očuvanje ukupne krajobrazne i biološke raznolikosti.

Ovaj prostor je i u kulturno-historijskom smislu područje koje obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i historijskih spomenika, a poseban položaj tog prostora na tranzitnom pravcu prema moru doveo ga je u prošlosti pod utjecaje mnogih kultura, od kuda potječu bogata arheološka nalazišta, ostaci srednjovjekovnih utvrda i sakralnih objekata različitih vjera i kultura. Posebnost za rijeku Unu je izrazita dužina njenog sedrotvornog toka, s cijelim nizom pratećih fenomena (sedrenih spilja, sedrenih otoka, barijera i slapova), te s iznimnim oblicima kotlina (Martin Brod, Kulen Vakuf, Klisa, Lohovo) i klisura kanjonskog tipa,uzvodno i nizvodno od Martin Broda te nizvodno od Štrbačkog buka.

Ljepotu Une u svojim su pjesmama najbolje opisali Boško Marjanović i Senada Smajić.

“Una nije na drugoj planeti!
Otvori oči,
Una je pred tobom!
Una, ljubav na prvi pogled!
Una – jednom viđena,
nikad zaboravljena!
Jedna Una bogastvo,
dvije Une ne postoje!
Ako nisi voljen, zavoli Unu!”

Una 

“Zelene grive
klisurom rasula, Una.
K’o divlja ždrijebica,
u bijesnom galopu,
se pjenila
i njiskala
i vriskala
i bušila
i rušila
i hučala
i bučala …
U dolini,
zelenim snom zaspala
Una.”

S.Sakić
(NKP kalesijski.com)

PODIJELI