Medicinarima iz BiH nova šansa za posao u Njemačkoj: Najniža bruto plata...

Medicinarima iz BiH nova šansa za posao u Njemačkoj: Najniža bruto plata 1.600 eura, mogućnost dobijanja trajnog boravišta…

560
0
SHARE

Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je poziv za medicinske radnike koji žele posao u Njemačkoj u okviru “Triple Win” projekta, preko kojeg je dosad iz naše zemlje otišlo oko 300 kandidata, dok ih se vratila tek nekolicina. U Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmBH, njemačkom zastupniku u našoj zemlji, “Nezavisnim” je potvrđeno da je interes veliki, ne samo zbog visine prihoda, odnosno 1.600 evra bruto najniže plate, već mogućnosti za trajnim boravištem u Njemačkoj.

“Imamo podatak o veoma skromnom broju bh. državljana koji se vrate u zemlju, to je manje od desetak osoba. Kada nauče jezik, uglavnom je njihova integracija završena. Sugeriše se da se odmah ne radi na spajanju porodica, ali nakon toga i poslodavac je spreman pomoći da se to realizuje”, naglasila je za “Nezavisne” Sanela Šumar, asistentkinja (GIZ) GmBH. Intervjui za kandidate, medicinske sestre/tehničare ili pedijatrijske sestre/tehničare, biće održani od 26. do 30. septembra, a rok za prijave je 14. septembar.

Projekat “Triple Win” će omogućiti kandidatu besplatan kurs njemačkog jezika, uključujući i modul “Njega”, te završni ispit, ukoliko je nivo poznavanja jezika manji od B1 nivoa, kurs stručne spreme, koji za cilj ima usklađivanje stručnog znanja sa njemačkim sistemom medicinske njege, obuku s ciljem lakše adaptacije, opšte informacije, pomoć u administraciji, pri posredovanju zapošljavanja i zaključivanja radnog odnosa, pomoć sa radnim dozvolama, nostrifikacijom diploma, smještajem…

“Po zanimanju sam inženjer agronomije, sa srednjom medicinskom školom i petnaestogodišnjim iskustvom na birou. Majka sam dvoje maloljetne djece (devet i pet godina), kojima želim pružiti bolju budućnost. Suprug radi težak fizički posao, ali odlično govori njemački, tako da smo donijeli ovu tešku odluku da odemo iz zemlje, ali je ona bila jedini izbor”, napomenula je za “Nezavisne” Emira Krvavac (35) iz Mostara. U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH tvrde da pomoć u procesu nostrifikacije diplome pruža poslodavac u saradnji sa GIZ-om.

“Do nostrifikacije diplome medicinsko osoblje može raditi u svojstvu pomoćnog medicinskog osoblja, te tako uz podršku poslodavca stiče praktično iskustvo i stručna znanja za polaganje ispita radi nostrifikacije diplome, što je uvjet za odobrenje produženja zaposlenja na njemačkom tržištu rada. Po završetku procesa nostrifikacije poslodavac će uskladiti platni razred kandidata kao stručne osobe”, navode iz Agencije. Od dana završenih intervjua sa kandidatima do dana odlaska u SR Njemačku protekne tri do šest mjeseci, u zavisnosti od prethodnog poznavanja njemačkog jezika, dok su posredovanje pri zapošljavanju, obuka i priprema te podrška tokom integracije besplatni.

(NKP.ba)