PODIJELI

Na web stranici Centralne izborne komisije (CIK), www.izbori.ba, su objavljeni rezultati izbora za načelnika Općine Kalesija sa 51 redovnog biračkog mjesta.
Razlika je izuzetno mala, tek 85 glasova, pa će se morati sačekati prebrojavanje glasova od strane mobilnih timova i posebnih (COVID) mobilnih timova, a kako saznajemo taj broj glasova je ukupno veći od trenutne razlike među kandidatima. Također, ono što je najvažnije, za glasanje iz dijaspore se registrovalo 530 građana sa pravom glasa u Kalesiji, ali nije poznato koliko je iskoristilo to pravo, odnosno koliko ih je poslalo glasačke listiće na adresu CIK-A.

Dakle, ono što je sigurno, niko ne smije proglasiti pobjedu prije konačnog zbira glasova; mobilnih timova, posebnih (COVID) mobilnih timova i dijaspore.
Ono što je već sada izvjesno – realno je očekivati da se i nakon prebrojanih svih glasova u centrali CIK-a u Sarajevu obavi ponovljeno prebrojavanje.

Zbog čega je nekoliko medija, pogotovo respektabilni mediji i novinske agencije, objavilo informaciju da je poznato ime načelnika – nije nam poznato.
Ili se radi o nepoznavanju izbornog procesa, ili o namjeri da se kreira loša atmosfera da se nakon zvaničnih rezultata u javnosti bude slika da je neko od kandidata pokrade.
Želimo da vjerujemo da se radi o prvoj opciji, što svakako nije dobro, jer se radi o objavi na javnom mediju.

  • Pogledajte rezultate sa 51 redovnog biračkog mjesta, bez NAGLAŠAVAMO, glasova mobilnih timova i bez glasova iz dijaspore…
Rezultati sa 51 redovnog biračkog mjesta, bez glasova mobilnih timova i dijaspore

 

  • Kada je u pitanju Kalesija – da kandidati nisu sigurni u pobjedu pokazuju i oficijelne FB stranice, gdje niti jedan od kandidata nije proglasio pobjedu. 
    Naravno, to pokazuje ozbiljnost.
    Ipak, pokazuje i karakter. Nažalost, niti jedan nije dobar gubitnik.
    Naime, iščekivajući rezultate, na koje ne bi trebalo da mogu uticati, nisu se udostojili uputiti zahvalnost onim građanima  koji su im dali svoj glas i povjerenje.
    Tako je 10.865 glasača (do sada prebrojanih) u korist Seada Džafića (NBL) i Zijada Kulanića (SDA) uskraćeno za jedno obično “HVALA”.

U svakom slučaju Kalesija mora dobiti načelnika.
Koji god da to bude – mora se okrenuti Kalesiji, a ne rješavanju privatnih problema i  privatnim interesima.

—- Da mediji generalno kreiraju veliku zabunu u javnosti pokazuje i činjenica da je proglašena i pobjeda Alije Tabakovića u Srebrenici, iako bi, ako se koristi ista formula kao za Kalesiju – ubjedljiva pobjeda pripala Mladenu Grujčiću, koji nakon prebrojanih  redovnih biračkih mjesta ima prednost veću od 2.300 glasova. Ali se očekuje da će Tabaković preokrenuti rezultat nakon što se zbroje glasovi iz dijaspore i onih koji su glasali u “odsustvu” na području biračkih mjesta na području Federacije BiH.

(NKP.ba)

PODIJELI