PODIJELI

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu već dugo izmiče kontroli, međutim, najkritičnije stanje je u Velikoj Kladuši.

Mještani ovog grada skoro svakodnevno apeluju na veliki broj migranata zbog kojih su, kako kažu, uplašeni i osjećaju se nesigurno, jer su tamo mjesecima.

Zbog migranata mještani Kladuše ne izlaze iz kuća i ne šetaju po gradu, poručuju da ne mogu normalno živjeti. Nerijetko se spominju i sve učestaliji napadi migranata na građane Velike Kladuše.

Prizor u kojem je hiljade migranata “preplavilo” ulaz u Veliku Kladušu zabilježio je jedan od mještana koji je video podijelio na svom Facebook profilu.

Velika Kladuša Polje 04.08.2020Harači naši imanja,kuća,objekata itd,ko god ih podržava neka zna da podržava zulum nad muslimanima-Bošnjacima i da će to svakome trgnuti na nos kad tad inšaAllahPosted by Damir Pajazetović on Tuesday, August 4, 2020

“Šta reći na ovo, ne daju našem narodu da ide svojim kućama, a oni se mogu slobodno kretati kuda žele i raditi šta im je volja”, ogorčeno je poručio mještanin Velike Kladuše.

Još od 2018. godine Unsko-sanski kanton je na samom udaru migracijskog talasa i hiljade ljudi je prošlo i još prolazi preko ovog područja.

Podsjetimo, Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić rekao je da nastoji ispitati sve mehanizme readmisije ilegalnih migranata u zemlje odakle su došli te da u tom poslu očekuje pomoć Austrije i drugih zemalja EU.

(Klix/ NKP.ba)

PODIJELI